Laktoz, Türkçe deyimiyle süt şekeri demektir. Laktaz isimli bağırsaklardan salgılanan enzim tarafından parçalanır. Bağırsaklarda bu enzim yeteri kadar bulunmadığında intolerans gerçekleşir.
Belirtileri ise süt ve süt ürünleri tüketildiğinde şişkinlik, gaz, karın krampları, ishal, bel ağrısıdır.
Laktoz intoleransının 2 çeşidi vardır. Primer ve sekonder laktoz intoleransı. Primer laktoz intoleransı, yaşla birlikte laktaz enziminin azalmasından oluşur ve genetik bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Sekonder laktoz intoleransı ise sindirim sistemi hastalıklarına (çölyak vb) bağlı olarak gerçekleşir. Çünkü bu hastalıklarda bağırsaklarda oluşan inflamasyon laktaz enziminin üretimini azaltır ve intolerans gerçekleşir.
Beslenme tedavisinde; süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir, dondurma, tereyağı, krema, bisküvi, çikolata gibi) yani kısacası laktoz içeren ürünler beslenmede çok çok azaltmak veya ‘laktozsuz’ yazan gıdaları tüketmek gerekir. Tabi süt ve süt ürünlerini azaltınca kalsiyum, protein, B12,1 a vitaminden de fakir bir beslenme olacaktır bu sebeple eğer intoleransınız varsa mutlaka bir diyetisyene danışın ve size uygun bir probiyotik takviyesi alın.
Sağlıklı Beslen, Hayatın Ritmini Yakala!