Hatırlanacağı üzere 1978-80 yılları arasında 5 bin kişinin çalıştığı Amasra’daki Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Müessesesi, başta Bartın olmak üzere Karabük ve Kastamonu’nun ilimize yakın tüm yerleşim birimlerinin ekonomisi açısından büyük önem taşıyan bir işletme idi.
Günümüzde bu işletme bir tarafta Hattat Holding’e bağlı HEMA, diğer tarafta ise devletin kontrolündeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun ocakları faaliyet gösteriyor ama bu ocaklardaki işçi sayısı geçmişteki rakamların çok altında. Geçmişte ilimizde ticaret neredeyse maden çalışanlarının maaşları ile dönerdi. Şimdilerde hem çalışan işçi sayısı azaldı, hem de işçilerin kazandıkları paraların alım gücü geçmişe göre çok düştü. Bu da otomatik olarak ilimiz ekonomisine olumsuz olarak yansıdı. Bartın’da artık ticari hayat, maden işçilerinden bağımsız, özellikle Bartın Üniversitesi’nin yarattığı hareketlilikle ayakta duruyor.
Bugün yayınladığımız fotoğraf, 1975-80 yılları arasında Amasra’da çekilmiş olup, büyük ihtimalle Bartın Embiye mevkiinde bulunan su pompalarından Amasra’daki TTK tesislerine döşenen boru hattının açılış günü çekilmiş.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan, Amasra ve Bartın’da pek çoğumuzun yakından tanıdığı çok sayıda Müessese Müdürü, Maden Mühendisi, Başçavuşlar geldi geçti. Birçoğu vefat etmiş olup hatıralarda sadece isimleri kaldı.
Fotoğrafta yer alanlarda bunlardan bazıları… Fotoğrafta ilk dikkati çeken isimler kuşkusuz ön saflarda bulunan dönemin Bartın Belediye Başkanı Davut Fırıncıoğlu, yanındaki de TTK Amasra Müessesesi Müdürü Tamer Hızal…
Fotoğrafta bulunanlardan tanıyabildiklerimiz şunlar:
Basri Çatma (uzun yıllar Amasra TTK Müessese Müdürlüğü yaptı), Cahit Karakaş (Zonguldak Milletvekili, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı yaptı), Zafer Erdönmez (TTS Amasra Müessese Müdürlüğü Üretim Başmühendisi), Zekai Altınay (Gazeteci ve Zonguldak Milletvekili), Ferhat Şıklı (Maden Başçavuşu)