Bugünlerde Bartın gündemini meşgul eden önemli konulardan biri de hiç şüphe yok ki, eskiden Memleket Hastanesi olan sonrasında ise Endüstri Meslek Lisesi olarak eğitim hayatına hizmet veren ancak şimdilerde Külliyeli Cami yapılacağı belirtilen proje.
Bir kere şunu söylemek gerekiyor; Bu bina yıkılırsa Bartın önemli bir tarihi yapısını kaybetmiş olacak. Düşünüyorum, dünden bu güne Bartın’da yıktırılarak kaybolan tarihi binalarımız gözümün önünden bir bir geçiyor... Yıl 1969 Hükümet Konağı, yıl 1971 Orta Mektep binası, Hurşit Efendi Hanı (eski Jandarma Karakolu), Askerlik Şubesi binası... Her geçen gün kaderine terkediklen sivil mimarı örneklerimizden olan konaklar... Şimdi ise eski Memleket Hastanesi şimdiki ismi ile Endüstri Meslek Lisesin’in ilk binası.
Süreç devam ediyor. Önce eski Hastane Caddesi ismi, Bülent Ecevit Bulvarı oldu. Şimdi ise eski hastane binası yıktırılacak, mevkii, cadde ve tarihi bina tarihte kaybolacak. Memleket isimleri sokaklar, cadde isimleri birer tarihtir. O yörenin, ilin ve ilçenin tarihi bakımından önemli isimlieridir. Artık bunlara önem vermemeye başladık. Gelecek nesiller memleketlerinin tarihlerini acaba nerelerden öğrenecekler?
Bartın da bulunup görev yapmış bazı kişilerin gayretleri boşa gitmiyor. Tabi bizim Bartınlı yetkililer bunlara göz yumuyor. Bu durumlar vatandaşa da yansıyor. Büyük yapılan bir camimizin açılışı yapılmadan, diğer bir caminin tarihi bir yere yapılacak olması oldukça düşündürücü. Yetkilibir şahsın Bartın basınına açıklamaları üzüntü verici. Diyanet bunun neresinde? Yoksa tamamen Cuma günleri namaz sonrası toplanan paralarlamı yapıcak? Zaten vatandaş Cuma günleri para toplanmasından şikayetçi. Bu da bu durumun devamlı olmasından kaynaklanıyor.
Hastanenin tarihçesi
Eski Bartınlıların hastane yanı diye tabir ettikleri mekan olan bugünkü Endüstri Meslek Lisesi’nin ilk binası, Bartın da yapılan ilk hastane binasıdır. 1896 yılında Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından Firengi Hastanesi olarak inşaa ettirilmiştir. Sonraki ismi ile Memleket Hastanesi olmuştur. Bu hastane Bartın ve çevresinin ilk hastanesidir.
Burası 1953 yılına kadar hastane olarak kullanılmıştır. 1954 yılında ise burada marangozluk ve demircilik kursu açılmıştır. Buranın ilk öğretmenleri marangozluk bölümü öğretmeni Mehmet Karayel ve demircilik bölümünün öğretmeni Mehmet Beydir. Bilhassa, köy çocuklarının buraya gelip bu iki mesleği öğrenip, sanat erbabı olmaları takdire şayandır. Bu iki öğretmenimizde saygı ve rahmetle anıyorum.
Bu arada hastane binası 1967 yılında bir restorasyon geçirerek Bartın Sanat Entütüsü olarak faliyete geçmiştir. Buradan yüzlerce öğrenci eğitim almış, vatana, millete faydalı olmuşlardır. Buradan yetişen ilk öğrencilerin yaşları 70’lere dayanmıştır.
Bu okul yine halkın gayretleri ile açılmıştır. Bir avuç Bartınlının biraraya gelip Lise Mesleki Ve Teknik Okulları Yapma, Yaşatma Ve Yardım Derneği adı altında kurulmuş ilerleyen yıllarda Endistri Meslek Lisesi olarak faliyetini devam ettirmiştir.
Daha fazla bilgi almak isteyenler yeni Endüstri Meslek Lisesi’nin girişinde sağ tarafta bulunan tabloyu inceleyebilirler. Ayrıca bu tabloda Memleket Hastanesinin tarihçesinden, Endüstri Meslek lisesine kadar ki süreci burada yazmaktadır..
Tarihimize ve tarihi binalarımıza sahip çıktıkça gelecek nesillere de Bartın’ın tarihini de intikal ettireceğiz. Koruyacağız, yaşatacağız... Toplumlar tarihleri ve kimlikleri ile yaşarlar.Kimliğimizi kaybedersek bir yere varamayız.
Bartın’ın ilk hastanesi olan bu binanın ve asırlık çam ağaçlarının korunan aslına uygun bir şekilde restorasyonunun yapılarak ya bir müze haline getirilmesi ya da başka bir amaçla kullanılarak yaşatılmasını ilgililerden istirham ediyorum.
Bu tarihi binamız bozulmasın, kör kazmaya kurban edilmesin... Gelin burada yetişen önce 1964’li yıllarda marangozculuk ve demircilik kurslarında burada yetişen ardından Endüstri Meslek Lisesinde okumuş mühendis mimar gibi meslek sahibi olmuş bütün Bartınlıları bu okulun yaşatılması için bir araya gelip bu mekanın muhafazası ve korunması için gayret edelim...
Bartın’ın kimliği olan önce Memleket Hastanesi, Sanat kursu ve Endüstri Meslek Lisesi’nin kurulduğu bu tarihi mekanı gelecek nesillere aktaralım..
1930’lu yıllarda Memleket Hastanesi
1930’lu yıllarda ilk okul öğrencilerinin Bartın Memleket Hastanesini ziyaretleri
Cumhuriyet Bayramı. 29 Ekim 1934. Cumhuriyetin ilanının 11. Yıldönümde Bartın Kaymakamı Nazım Bey, Belediye Başkanı İbrahim Gökbayrak, Faik Alemdar, Dava Vekili Ziya Göktan, Askerlik Şubesı resisi Binbaşı Tarık Alpugan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bankoğlu Mahmut Bey, Kereste Tüccarı Mehmeh Hocazede Mehmet Kadri Bey, Ağır Ceza Resi Saffet Ağabeyoğlu ve eşraftan olan Bayram dolayısıyla Hastane ziyareti