Selamünaleyküm
İyi günler dilerim. Ben Erdal. Veteriner Hekimiyim. 40 yıllık Bartınlıyım. Dilim döndüğünce ve fırsat verildikçe bu köşeden sizlere gündelik olaylardan bahsetmeye çalışacağım.
Bu yazımda; Kurbanlık hayvanların taşıması gereken şartlardan bahsetmek istiyorum.
Kurbanlık seçerken göstereceğimiz hassasiyet tüketeceğimiz Kurban etinin kalitesini ve sağlıklı olmasını doğrudan etkileyecektir. Büyükbaş hayvanlar; ( Sığır, Manda, gibi ) süt dişlerini değiştirmiş belirli bir olgunluğa erişmiş, 2 yaşlarını tamamlamış, Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan programlı aşılarla aşılanmış (Şap aşısı, vs.), İl dışından hayvan alınmış ise de Veteriner Hekim Sağlık raporu olan hayvanlardan tercih edilmelidir.
Küçükbaş hayvanlarda (Koyun-Keçi) 1 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
Ayrıca gebe veya yeni doğum yapmış, genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar kurbanlık için uygun değildir.
Kurbanlık hayvan alacak kişiler; kurbanlıklarını Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen Hayvan Satış Yerlerinden (Merkez İlçe de Akçamescit Hayvan Pazarı, Ulus da Abdipaşa Hayvan Pazarı ve hayvancılık yapan kişiler) Kulak Küpesi ve Hayvan Pasaportu bulunan hayvanlardan satın alınmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığınca geliştirilen mobil uygulama ile kurbanlığın ırkı, tür ve aşı bilgilerine ulaşılmakta olup, alınan hayvanlara bilgilerin kontrolü bu uygulamadan kolaylıkla yapılabilmektedir.
Kulaklarında küpesi, hayvan pasaportu, İl dışından ilimize gelmiş ise Veteriner Hekim Sağlık raporu bulunmayan hayvanlar ile çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri mat ve karışık olan çevreye ilgisiz ve çok fazla tepkili olan hayvanların kurbanlık olarak alınması uygun değildir. Ayrıca ülkemiz hayvancılığının arzu edilen seviyeye ulaşması ve hayvansal ürün ihtiyacımızın milli kaynaklardan karşılanması adına gebe veya damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak tercih edilmemesi önem arz etmektedir.
Bu yılda ilimizde kurbanlık hayvanlarda bir hareketlilik olmaya başladı, Ramazan Bayramının hemen peşinden hareketlenmeye başlayan Kurbanlık Hayvan Piyasasında fiyatlar karkas et fiyatı büyükbaş hayvanlarda 550 ila 600 TL bandında seyrederken, koyun ve keçi de 550-650 TL fiyatlar gözlenmektedir. Bu fiyatlar hayvanın dişi ya da erkek oluşuna, yaşına ve türüne göre değişiklik göstermektedir.
Her yıl olduğu gibi, müminler için en anlamlı günlerden biri olan Kurban Bayramı’na kavuşmaya sayılı günler kala kurbanlıklarımızın seçiminde dikkat etmemiz gereken hususlarda dilim döndüğünce bahsetmek istedim. Bu mübarek bayram, ibadetlerimizin en özel ve manevi şekillerinden biridir. Kurban paylaşmaktır, sevdiklerimize ve topluma yardım elini uzatmaktır. Sevdiklerimizle paylaştığımız kurban etinin Veteriner Hekim kontrolünde kesilmesi, hem sevdiklerimiz hem de halk sağlığı için önem arz etmektedir.
Bu vesile ile gelecek Kurban Bayramını en kalbi duygularla kutlar, büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öperim.
Hayırlı Bayramlar
Kalın Sağlıcakla.
Bizleri aydınlattığın için teşekkür ederiz Hayırlı işler dilerim.
Çok açıklayıcı ve akıcı bir anlatım olmuş. Bu önemli bilgiler için teşekkür ediyorum.
Verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederiz herkese hayırlı bayramlar dilerim