1929-1973 yılları arasında aralıklı olarak 24 yıl boyunca Bartın’a Belediye Başkanı olarak hizmet veren Kemal Samancıoğlu’nun önemli icraatlarından biri de Hükümet Caddesi’ni beton yol olarak düzenlenmesini sağlamasıdır. İleri görüşlü, memleket sever ve yeniliklere daima açık olan Samancıoğlu, 1967 yılında Yukarı Çarşı’dan Aşağı Çarşı’ya kadar Hükümet Caddesi’ni beton yol olarak yaptırdı.
Hükümet Caddesi beton yol yapılırken
Bugün sizlerle paylaştığım ilk fotoğraf da bu dönemde 24 Temmuz 1967’de çekilmiş. Belediye işçileri tarafından yola kalıplar yapılmış ve beton dökme işlemi de bir yandan devam ediyor. Bu yol yapılmadan öncesinde olun altı dereden çıkartılan taşlar ile döşeliydi. Yıllarca hiç çıkarılmadan kullanılan bu beton yol, 23, 24, 25 ve 26. Dönem CHP Bartın Milletvekili olarak görev yapan Rıza Yalçınkaya’nın Belediye Başkanı olduğu dönemde sökülerek kırmızı tuğla ile döşendi ve o tarihten sonra “Kırmızı Yol” olarak anıldı. Bu kırmızı tuğla Işıklar Tuğla Fabrikası’nın özel imalatı olup, baskı sistemi ile dayanıklı hale getiriliyordu. Bir süre sonra bu kırmızı tuğlalar d söküldü ve şimdiki Belediye Başkanı Cemal Akın’ın talimatı ile şimdiki görüntüsüne kavuşturuldu.
Fotoğraftakilerden eser yok
Fotoğrafa bakıldığında eski dükkanların yerini yenilerinin aldığını görüyoruz. Mesela şimdilerde Kent Müzesi olan binanın bitişiğinde bir dönem Halkevi ve Cumhuriyet Halk Fırkası olarak hizmet veren sonrasında ise Vergi Dairesi binası olarak kullanılan bina günümüze kadar gelemedi. Şimdi yerinde Ziraat Bankası bulunuyor.
Fotoğrafın hemen sağında görünen bina ise Gizliler Ticaretin bulunduğu bina. Burada eskiden Piknik Koreli Lokantası ve Akbank Bartın Şubesi bulunuyordu.
Hendekyanı’nda yol yapım çalışması
Fotoğraf 2: 1930’lu yıllarda Bartın’ın nüfusunun artmaya başlaması ile birlikte çok sayıda mahallede yeni yollar ve sokaklar açıldı. Bunlardan biri de Piryancılar Yaması’ndan Hendekyanı’na doğru Karagöldüzü’nden Balamba istikametine kadar açılan yoldur. Fotoğrafta ise Hendekyanı Caddesi’nde Badali’nin Kahvesi önündeki yol çalışması görülmektedir. Bu karede gördüğünüz ne Badali’nin kahvesi, ne yanı başındaki demirci atölyeleri ne de arka plandaki tarihi Bartın konağı günümüze intikal edememiştir.
Bir Hıdırellez günü ırmakta gezinti
Fotoğraf 3: Bu kare Bartın’ın ünlü fotoğrafçılarından Tahsin Birsöz tarafından 1930’lu yıllarda çekilmiş. Bartın ırmağı üzerinde, bir Hıdırellez günü, gemilerin dönüşünü göstermektedir. Her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü Bartın Irmağı’nın Yirmibeşkuyusu mevkiinde kutlanan Hıdırellez etkinlikleri halen hatıralardaki yerini koruyor. Hıdırellezzel artık eskisi gibi kutlanmıyor. Pek çok gelenek anılarda yaşatılıyor. Tabi doğal olarak Yirmibeşkuyusu’nu da günümüzde pek çok Bartınlı bilmiyor.