Bugün 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başladığı gün.. Bu vesile ile yeni öğretim yılının hayırlı olmasını dilerim.
Bartın’daki eski eğitim yuvalarını hatırlayacak olursak aklımıza ilk başta 1924 yılında kurulan Cumhuriyet İlkokulu geliyor. 1948 yılında Kırtepe Mahallesi’nde bulunan ve o yıl açılan Cumhuriyet İlkokulu... Günümüzde bu okul Cumhuriyet Ortaokulu olarak eğitime öğretime hizmet vermeyi sürdürüyor.
Bir başka eğitim kurumumuzda Asma’da bulunan İstiklal Okulu’dur. Bu okul 1987 yılında Rumlar tarafından yapılmış olup, halen İstiklal ilkokulu olarak devam etmektedir. 1923 yılında Lozan Anlaşması’na mütakiben Bartın da bulunan Rumlar ve Ermeniler mübalede ile Bartın’dan ayrılmışlardır. Okul bir müddet metruk kaldıktan sonra, 1924 yılında İstiklal İlköğretim okulu olarak açılmıştır. Günümüzde Bartın’ın tarihi açıdan açıdan önemli okullarındandır.
1931 yılında Bartın’da Kuleyanı semtinde bulunan Atatürk İlkokulu’dur. İlk ismi ile Asri Okulu’dur. İlk yapı yıllar önce yıkılıp yerine bugünkü modern okul binası yapılmış olup eğitime hizmet vermektedir.
Bir de Bartın’da Hendekyanı Ortaokulu olarak bildiğimiz ilk ismi ile İnönü olan bina vardır. 1940’lı yıllarda yapılmış olup, açılışını o dönemin milletvekilleri tarafından yapılmıştır. Eski bina geçmiş yıllarda yıktırılarak yerine ilk ve orta okul yapılmış ve yeni binada hizmet vermektedir.
Yine Bartın’ın Orduyeri semtinde, tarihi Cumhuriyet öncesine kadar dayanan Orduyeri ilkokulu vardır. 1940’lı yıllarda yapılmış olup sonradan bu okul yıktırılarak anasınıfı olarak hizmete devam etmektedir. Günümüzde ise Orduyerinde Fatih Ortaokulu hizmete devam etmektedir.
Bartın eğitim tarihinde önemli bir yere sahip olan, günümüzde Bartın kent müzesi olarak hizmet veren 1885 yılında inşa edilen İbdida-i ve Rüştiye okuludur. Bu okulun bünyesinde 1921-1923 yılları arasında İdadi (Lise) açılmıştır. 1924 yılından 1948 yılına kadar bu okulda 4. ve 5. sınıflar okutulmuştur.
Diğer bir tarihi okulumuz ise Yukarı Çarşı’da heykelin arkasında bulunan günümüzde Millet Konağı olan Kırtepe Mektebidir. Diğer ismi ile ‘Taş Mektep’ ve ‘Gazi Mustafa Kemal Paşa İlk Mektebi’ olarak bilinmektedir. Bartın eğitim tarihinde ilk defa bu okulda tahta sıra uygulaması yapılmıştır. Bu okul 1914-15’li yıllarda İttihat ve Terakki kulübü tarafından ve halktan toplanan paralar ile yaptırılmıştır.
Bugün yeni bir eğitim ve öğretim tarihinin başlangıcı olarak sizleri iki siyah beyaz fotoğraf karesi ile biraz geçmişe götürmek istiyorum. 1929 - 1930 yıllarında çekilmiş Bartın İstiklal okulu öğretmen ve öğrencilerini bir arada görmekteyiz. 1. Fotoğrafta öğretmenler ve öğrenciler yer almaktadır. Sağdan 1. kişi 1948 yılında belediye başkanlığıda yapan Ahmet Cemal Çağlayan, yanında eşi öğretmen Samiye Çağlayan, ortada ise okul müdürü görülmektedir. Resmin üzerindeki yazıda ise ‘Bartın İstiklal Mektebinin 1929 senesi mezunları’ yazmaktadır.
2. fotoğrafta ise yine İstiklal okulu merdivenlerinde öğretmen ve öğrenciler birarada görülmektedir. Bu okulumuzun Bartın eğitim tarihinde çok öenmli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Günümüze kadar gelen bu tarihi okul halen yüzlerce öğrenciye yer sahipliği yapmaktadır. Günümüzde yine okul müdürü ve yöneticilerin gayreti ile bakımları yapılarak eğitime devam etmedir.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılının başlangıçı vesilesi ile bütün öğretmen ve öğrencilere yeni öğretim yılında başarılar dilerim...