26 Ağustos 1922 tarihi 30 Ağustos’ta zaferle sonuçlanan ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan Türk milletinin bağımsızlık azim ve mücadelesinin taçlandırıldığı Büyük Taarruz’un başlangıç tarihidir. Türk tarihine de “son Başkumandanlık Meydan Savaşı” olarak geçen Büyük Taarruz, dünya savaş tarihi açısından da stratejik öneme sahiptir. Bu taarruzun hazırlanışı ve içinde bulunulan şartların tüm olumsuzluğuna karşın başarıya kavuşmasındaki unsurlar hiç bir zaman unutulmamalı ve gelecek nesillere de en ince ayrıntılarına kadar anlatılmalıdır.
Ne zaman 30 Ağustos gelse, aklıma, eskiden Bartın’da gerçekleştirilen coşku ve heyecan dolu kutlamalar gelir. 1960’lı yılların Bartın Belediye Başkanı Kemal Samancıoğlu, milli bayramların kutlamalarına çok önem verirdi. Bilhassa 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dolayısıyla şehir içinde belli noktalara defne yapraklarıyla süslenmiş taklar yaptırırdı. O yıllarda Belediye Binası olarak hizmet veren şimdilerde ise Kent Müzesi olarak kullanılan binanın cami tarafına bakan duvarına, şimdi müzede sergilenen ressam Sururi Taylan’ın yaptığı Büyük Taarruz tablosunu asardı. Bayram kutlaması ise Yukarıçarşı mevkiindeki Cumhuriyet alanında 7’den 70’e tüm Bartınlıların katılımı ile büyük bir aşk ve şevk ile gerçekleştirilirdi. Bu bayram kutlamalarına bütün okullar eksiksiz katılım sağlarken, Bartın’daki tüm askeri birlikler iştirak eder, onlara da Belediye Bandosu çaldığı marşlarla eşlik ederdi.
Askeri birliklerin silah, araç ve gereçler resmi geçitte sergilenir bu durum vatandaşların daha da gururlanması ve yaşanan coşkunun artmasına neden olurdu. Vatandaşlar bu resmi geçitte sergilenenlerin ve askerlerimizin Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet varolacağının teminatı olduğuna inanırlardı. Nerede o eski Zafer Bayramı kutlamaları?
Eski fotoğrafların arkalarında “30 Ağustos Zafer ve Tayyare Bayramı” olarak yazan yazılardan 1930’lu yıllarda bu bayramın bu isimle anıldığını öğrenmekteyiz.
Fotoğraf-1: 30 Ağustos 1937 yılında çarşı içinde çekilen bu fotoğrafta Durnuk’tan bayram kutlaması için Bartın’a gelmiş Durnuk köy halkı görünüyor. Durnuk köylüleri mahalli kıyafetleriyle omuzlarında maket top mermileri ile 30 Ağustos 1922’deki mücadele ruhunu ve inancını temsili olarak sergilerken görüntülenmişler. Fotoğraf, bugünkü Ziraat Bankası’nın bulunduğu binanın önünde çekilmiş.
Fotoğraf-2: 30 Ağustos 1941’de çekilmiş olan bu fotoğraf ise Yukarıçarşı’daki Cumhuriyet Alanı’ndan... Fotoğrafta görünen yer, bugünkü Bartın İl Sağlık Müdürlüğü’nün önünde bulunan alan. Fotoğrafta Bartın’da görevli öğretmenlerden oluyan bir heeyet görülmekte. Fotoğrafın sağında Orta Mektep öğrencileri, fotoğrafta soldan 3. şahıs ise Bartın Orta Mektebi’nin ilk Müdürü olan Fransızca Öğretmeni İhsan Atukeren görülmektedir.
Bui vesile ile 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 97. yıldönümü, tüm Türk milletine kutlu olsun. Allah bir daha bu milleti kurtuluş mücadelesi vermek zorunda bırakmasın, ülkemiz ve milletimiz ilelebet varolsun.