TURKUAZ Basın Kartı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca belirlenen şartlar ve yasal süreyi tamamlayan gazetecilere Basın Kartları Komisyonu tarafından verilmekte ve aynı zamanda kimlik olarak kullanılabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca belirlenen şartları yerine getiren gazeteciler için yılda üç defadan az olmamak kaydıyla Turkuaz Basın Kartı Komisyonu kurulur.
Başvuruda bulunan gazetecilerin mesleki geçmişler, gazeteci olup olmadıkları incelenir ve yapılan oylama ile kart verilir.
Biz basın mensuplarının da aynı bu şekilde devletin bizleri tanıdığını gösteren ve devlet tarafından verilmiş ‘turkuaz basın kartları’ vardır.
Bu kartı her isteyen ya da ben gazeteciyim diyen alamaz.
Devletin koymuş olduğu bazı şartlar vardır.
Bu şartların yerine getirilmesi gerekir.
Basın kartı diye gösterdikleri tanıtım kartları ise hazır dijital makinede basılan kartlar.
Yani bunları herkes çıkartabilir ve herkes gazeteciyim diye görevlileri kandırabilir.
Şuan geçerli olan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen basın kartı ‘turkuaz’ basın kartı olacak.
Arka yüzünde ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un kendi imzası olacak.
Kartın ön yüzünde hangi gazetede çalıştığı yazacak ve bu kişinin o işyerinden basın üzerinden ödenen sigortası olması gerekecek.
Turkuaz renkli kartta soğuk damga, barkod ve mevcut bulunan ön yüzündeki resimde kabartmalı mühür olacak ve basın kartına sahip olduğunu söyleyen kişi Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmiş olan T.C. Kimlik Kartını da gerekirse gösterecek.
Önüne gelen ‘basınım’ diyor.
Basın kartını kimler alabilir?
Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren medya kuruluşlarının Türk vatandaşı medya çalışanları,
Yurt dışında yayın hayatını sürdüren medya kuruluşlarının Türk vatandaşı sahipleri ve medya çalışanları,
Yurt dışında serbest olarak gazetecilik mesleğini yapan Türk vatandaşı medya çalışanları,
Medya alanında hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli,
Medya alanında faaliyet gösterdiğini kanıtlamak şartıyla, sendikalar ile kamu yararı taşıyan çalışmalarda bulunduğu tespit edilen dernek ve vakıf yöneticileri,
Süreli yayın sahipleri veya tüzel kişi temsilcileri ile radyo ve televizyon yönetim kurulu başkanları,
Görev alanı Türkiye olan medya kuruluşları adına hareket eden yabancı medya mensupları,
Geçici süre ile Türkiye’de haber yapma amaçlı bulunan yabancı medya mensupları basın kartı/ sarı basın kartına sahip olabilirler.
Çok iyi bir konuyu ele almışsınız. Aynı konu üzerinde hazırladığım yazıyı gazetenizde yayınlarsanız sevinirim. Bildiğiniz gibi uzun süreden bu yana yazılarımı kişisel Facebook hesabimdan yayinlamaktayim. Kime gazeteci denmeli konusunu benim gözümden değerlendirmesi olacak. Umarım yayınlarsanız.