Bartın yemekleri etli, sebzeli, sütlü, hamur işli ve zeytinyağlı yemekler ile pilav, çorba ve tatlı çeşitlerinden oluşur.
Dikkati çeken başka bir husus ise aynı türe ait yiyeceklerden pek çok çeşidin olmasıdır. Örneğin, ondan fazla dolma ve pilav çeşidine rastlanır. Bartın mutfağı ile ilgili yapılan araştırmalarda, yüzden fazla çeşide rastlanmıştır ve bu durum açıkça yöre mutfağının zenginliğini ortaya koymaktadır.
İlimizin geleneksel mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mancar, köylerde yüzyıllardır her kış farkı tariflerle yemek masalarının demirbaş yemeği olmuştur.
Bir mancar klasiği; Döşemeli Mancar
Döşemeli mancar olarak adlandırılan oldukça lezzetli yemek, tıpkı ıspanak gibi pişirilerek sofralarda yerini alıyor. İsteğe göre çeşit çeşit sebzeyle birlikte pişirilen mancarlar, kat kat şekilde döşenerek pişirildiği için döşemeli mancar adını almış.
Döşemeli Mancar malzemeleri nelerdir?
2 kök ( kg ) mancar ( kara lahana )
Yarım su bardağı bulgur
Yarım su bardağı pirinç
Yarım su bardağı mısır tarhanası ( kırılmış mısır )
3 baş soğan
2 adet kırmızıbiber
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım su bardağı sıvıyağ
Tuz
Su
Üzeri İçin
250 g tereyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 baş soğan
Su
Döşemeli Mancar nasıl yapılır?
Doğranan mancarlar kaynayan suyun içinde haşlanır ve süzülür. Mancar haricinde bütün malzemeler ayrı bir kapta karıştırılır. Boş bir tencerenin içine bir sıra haşlanmış mancar, bir sıra hazırlanan karışım döşenir. Bu işlem üç kat ve karışım en üste gelecek şekilde yapılır. Daha sonra hazırlanan yağlı su yemeğin üstüne çıkacak şekilde dökülür. Suyu çekene kadar yemek kısık ateşte pişirilir.
ŞEVVAL ALTINTAŞ