Kurucaşile Taş Sac, Bartın’ın 200 yıllık kültürel mirasını oluşturuyor. 200 yıl boyunca Bartın’daki ev hanımları bu sacı ufka, bazlama, ekmek, et ve balık pişirmek için kullanıyor. Taş Sac, Bartın’da sadece Kurucaşile İlçesi Karaman Köyünde bulunuyor.
Taş Sac yapım ustaları ise günümüzde gittikçe azaldı. Onlardan biri de 43 yaşındaki Hüseyin Usta. Hüseyin Usta bu işe babasının yanında başlıyor. Sac yapımı için kullanılan taşın Bartın ve Kurucaşile’de sadece kendi köyünden çıktığını söylüyor.
Bin bir zahmetle ortaya çıkan sacın yapımını ise şöyle anlatıyor;
“Kurucaşile Karaman Köyü 1977 doğumluyum. Bu mesleğe ortaokulu bitirdikten sonra babamın yanında 1993 ya da 1994 yılında falan başladım. Bu taş sadece Kurucaşile Karaman köyünde çıkıyor. Kurucaşile’nin başka yerlerinde bile yok. Sadece Karaman Köyümüzde var.
Taşı tezgahımıza getirdikten sonra kenarlarını yontuyoruz. Sonra inceltme işlemlerine başlıyoruz. Taşı incelttikten sonra taşımızın üzerini zımparalıyoruz ve kullanıma hazır hale getiriyoruz.”
EREN SARIKAYA
