Bartınlılar, tüm İslam alemi gibi Ramazan Bayramını kutlamaya başladı. Büyük, küçük demeden her evde bayram adetleri yerine getirilirken bayramların baş tacı tavuklu börekse sofralarda yerini çoktan aldı. Bartın’da yöresel lezzetlerin başında gelen tavuklu börek, sadece evlerde değil, aynı şekilde ilde bir başka bayram geleneği olan konuk çıkarma içinde köylerde yapılıyor.
Bartın’ın bu eşsiz lezzeti için ilk önce köy tavuğu şart. Neden mi? Tavuklu börek, marketlerde satılan tavukla yapılabiliyor olsa da ona eşsiz lezzeti kazandıran aslında köy tavuğu. Yapılışında lazım olan diğer malzemelerde 4 adet kuru yufka ve 3 su bardağı tavuk suyu.
Bu eşsiz lezzetin yapılışıysa çok basit. İlk önce parçalara ayrılan tavuk haşlanıyor. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılıyor. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştiriliyor, iki tanesi parçalanarak tavaya diziliyor. Tavaya dizilen yufkalar ocakta çevrilerek pişiriliyor. Servis tabağına alınan yufkaların üzerine tavuk parçaları yerleştiriliyor.
NURDAN EROĞLU