Mantar. Bartın başta olmak üzere özellikle Küre Dağları yamaçlarının her bölgesinde yetişen bir bitki. Sonbaharda insanları doğaya yönlendiren mantar, sofralarımızın en önemli yiyeceklerinden birtanesi. Doğa mantarları; yenilebilir, yenilmeyen ve zehirli olarak gruplandırılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 300 civarında yenilebilir özellikte doğa Mantar türü bulunmaktadır. Tüketim amaçlı toplanan bu doğa mantarlarının bir kısmı halk pazarlarında satılırken bir kısmı da ihraç edilmektedir. Bartın, Karabük, Zonguldak, Kastamonu ve Bolu’da vatandaşlar doğal ortamlara yetişen mantarları toplamak için ormanlara akın etti.YararlarıPotasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi korur, kan basıncını düzenler, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. Mantar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler.ZEYNEP NUR DEMİR
GÜNCEL
22 Ekim 2023 - 09:03
Güncelleme: 22 Ekim 2023 - 09:10
Sayısız yararları var
Doğada ve insan yaşamında sayısız yararları ve kullanım alanları olan canlılardır.
GÜNCEL
22 Ekim 2023 - 09:03
Güncelleme: 22 Ekim 2023 - 09:10