• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
SON DAKİKA:
15:03
Altan Öymen Yaşamını Yitirdi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. RAMAZAN SİMİDİ TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI!
YAŞAM
Yayınlanma: 12 Mart 2024 - 08:12
Reklam

RAMAZAN SİMİDİ TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI!

Bartın’ın meşhur Ramazan Simidi, kilosu 250 liradan tezgâhlarda yerini aldı.

YAŞAM
12 Mart 2024 - 08:12
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
RAMAZAN SİMİDİ TEZGAHLARDA YERİNİ ALDI!
Reklam

11 ayın sultanı ramazan Ayı’nın kendine özgü bir takım ritüelleri vardır. Bartın özelinde bunlardan biri de hiç kuşku yok ki Ramazan Simididir. Ancak 70’den 70’e neredeyse tüm Bartınlıların sevdiği bu ürün, bu yıl un ve yağ fiyatlarının aşırı yükselişinden nasibini fazlasıyla aldı.

‘Bağ’ şeklinde satılan Ramazan Simidinin yarım kg’ı 125 liradan satışa sunulurken, fırıncılar fiyatı ne olursa olsun Ramazan ayının vazgeçilmezine talebin kendilerini sevindirdiğini söylüyorlar. Ancak Ramazan ayında sofraların olmazsa olmazı her zamanki gibi bu yıl da Pide. Onun fiyatı ise gramajına ve yumurtalı ya da sade olmasına göre değişiyor.

Pide Zamlandı

Ramazan ayında birinci günü geride bıraktık. Bu süre zarfında özlediğimiz ve bu aya haz olan lezzetleri sofralarımıza taşımaya da başladık. Başladık başlamasına ama yükselen fiyatlar bu ürünleri de oldukça fazla etkiledi. Bu ürünlerden ilki hiç kuşku yok ki Ramazan Pidesi. Geçen yıl sade Ramazan Pidesi 10 liradan satılırken, bu yıl un ve yağ başta olmak üzere iğneden ipliğe her şeye gelen zamlar nedeniyle 370 gram sade pidenin fiyatı 20 liraya çıktı. Yumurtalı pidenin bu seneki fiyatı ise 25 lira.

Bartınlının Vazgeçilmezi Ramazan Simidi

Bartın’da Ramazan Ayı ile özdeşleşmiş bir diğer ürün ise hiç şüphe yok ki Ramazan simidi. Ancak o da artan fiyatı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Geçen yıl bir bağı (yaklaşık olarak 500 gr) 60 liradan satılan Ramazan simidi, bu yıl 125 lira arasında satışa sunuluyor. Fırıncılar, her ne kadar yıl içinde az da olsa üretilen Ramazan simidi satışının bu ay içinde arttığına dikkat çekerken, vatandaşların fiyatı fazla sorgulamadan gelenekselleşen ürünü sofralarına taşıma gayreti içinde olduğunu söylüyorlar.

Bartın ramazan simidi 100 yılı aşkın bir geçmişi bulunan ve son yıllarda kara fırınların ve bu işin ustalarının azalması nedeniyle çok az fırında üretilebiliyor. Sadece Ramazan ayında çıkan ve fırına verilmeden önce pekmeze batırılıyor. Özellikle Simit makarnası olarak da yenebilen Ramazan simidi iftar sofralarını süslemeye devam etmesi, Bartın'ın Ramazan'a özgü çok önemli bir geleneğinin sürmesi anlamına da geliyor.

ŞEVVAL ALTINTAŞ
# Bartın# ramazan# Ramazan Ayı# Ramazan simidi# Bartın simidi
EDİTÖR
ŞEVVAL ALTINTAŞ
ŞEVVAL ALTINTAŞ
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
KÖYLERDE BAŞ GÖSTERDİ!
KÖYLERDE BAŞ GÖSTERDİ!
BAŞKAN DERTLİ!
BAŞKAN DERTLİ!
ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ!
ESNAFIN YÜZÜ GÜLDÜ!
CHP’NİN ACI GÜNÜ!
CHP’NİN ACI GÜNÜ!
Son Haberler
KURUCAŞİLESPOR GECESİNE YOĞUN KATILIM OLDU
KURUCAŞİLESPOR GECESİNE YOĞUN KATILIM OLDU
POLİS KAPI KAPI GEZİYOR!
POLİS KAPI KAPI GEZİYOR!
15 Temmuz tenis turnuvası düzenlendi
15 Temmuz tenis turnuvası düzenlendi
Bolu’ya yeni futbol sahası yapılacak
Bolu’ya yeni futbol sahası yapılacak
İstilacılar Sınırda Tespit Edilecek
İstilacılar Sınırda Tespit Edilecek
YÜZDE 30'A KADAR İNDİRİM!
YÜZDE 30'A KADAR İNDİRİM!

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Anketler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Anketler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim