Türkiye 2024 yılına zamlar ile girdi. 2023 yılının son günlerinde bazı işletmeler "ön zam" furyasına katıldı, ardından 2024 yılı ile birlikte yeni yıl zamlarını da açıkladı. Özellikle vergi, harç gibi resmi zamların da 1 Ocak itibarıyla uygulamaya geçmesi yeni fiyatlarla yeni bir yıla başlamamızı sağladı.2024 yılında gerçekleşen zamlardan biri de kırmızı ete oldu. Hayvancılık alanındaki yerli üretimin, Türkiye pazarını karşılamaması ve hayvan ithalinin durdurulması, enflasyon ile mücadele eden Türkiye'de et fiyatlarını da yükseltti. Et fiyatlarının yükselmesi ise birçok işletmeyi de büyük zarara uğratıyor. Lokanta ve restoranlar eti hem daha pahalıya alıyor, hem de birçok alanda artan maliyetlerini menülerine zam yaparak karşılamaya çalışınca müşterileri de azalıyor. Müşteriler ise yüksek fiyatlı menülere para dökmek istemiyor. Bu durum işletmeleri zora sokarken istihdam kaybına da neden oluyor. Bartın'da lokanta işleten M.K. "2024 yılı ile birçok giderde zam yaşandı. Asgari ücret sigorta dükkanın diğer giderleri derken et fiyatlarının yükselmesi bizi mecburen menülerde de zam yapmaya zorluyor. Daha zam yapmadık. Ama bu fiyatlar karşısında mecburen yapacağız. Zam yaparken hem kendimizi hem de müşteriyi düşünüyoruz, onun da hizmet alabileceği düzeyde bir zam olmalı" ifadelerini kullandı.MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
EKONOMİ
Yayınlanma: 08 Ocak 2024 - 11:05
Mecburen zam yapacağız
EKONOMİ
08 Ocak 2024 - 11:05