Bartın’da havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kış aylarına girmeden evin iyi ısınması için petek temizliğine ihtiyaç duyuluyor. Peteklere düzenli bakım yapmak hem yakıt tasarrufu hem de sağlıklı bir yaşam ortamı sağlamaktadır.
Kış aylarında peteklerimizi açtığımızda birçok noktanın ısınmadığını veya ısı farklılıkları olduğunu görürüz. Bu tarz sorunlar temizlik zamanının geldiğini gösterir. Ayrıca yaz aylarında kapalı olduğu için bünyesinde üretilen havanın dışarı atılmasından sonra çalıştırılması gerektiğini göstermektedir.
Kalorifer Peteklerinin İçini Temizleme Yolları
Petek temizliği, kombi ve peteklerin verimini artırmak ve ısınmak için çok önemlidir. Evde petek temizliği yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Öncelikle kaloriferlerinizi kapatın. Ardından elektrikli süpürge yardımıyla kaloriferin arasındaki ve arkasındaki tozları temizleyin. Kaloriferin altına eski bir havlu serin. Peteklerin arasına rahat girebilecek bir sopaya bez sarın ve lastik veya koli bandı ile bezi sopaya sabitleyin.
Sopanın bez sardığınız ucunu kaloriferin üstünden alt tarafına doğru iterek kirlerin alta serdiğiniz havluya dökülmesini sağlayın. Bu işlemi tüm petek aralarında uygulayın. Bir kovaya ılık su doldurun ve suya biraz sabun döküp köpürtün. Başka bir bezi sabunlu suya batırın ve nemli kalacak şekilde fazla suyunu sıkın. Nemli kalan bez ile kaloriferin dışını silebilirsiniz. Kaloriferin paslanmasını önlemek için kuru bir bez ile tüm petekleri kurulayın. Bu işlemi kombilerinizin temizliğinde de yapabilirsiniz. Tüm bu işlemleri düzenli olarak yaparsanız yüklü doğalgaz faturasının önüne geçebilirsiniz.
Hangi Durumda Kalorifer Petekleri Temizlenmeli?
Kombi filtresi sürekli tıkanıyorsa, 5 yıl ve daha üzün süredir temizlenmediyse, peteklerin altı ısınmıyorsa, kombi ayarı yüksek olduğu halde ısı vermiyorsa, kaloriferin yarıdan aşağısı ısınmıyorsa, kalorifer peteklerinin teknik bakımı da ihmal edilmemeli. Belirli aralıklarla kaloriferlerin havası alınmalı, düzenli olarak peteklerin reglaj ayarını yaptırmalısınız. Reglaj ayarı daha iyi ısınmayı sağlar.
Derinlemesine temizlik için; buhar
Toz birikmesi sorunu, duvarlarında ısıtıcı borular, petekler ve kapıların etrafında boşluklar bulunan ev sahiplerinin yaşadığı sorunlardan biridir, çünkü boşluklar toz girişini kolaylaştırır ve aynı zamanda bir sorun olarak kabul edilir. Bu sorunun oluşmasını önlemek için yılda en az bir kez petekleri temizlemeli, ayrıca duvarlardaki ve kalorifer çevresindeki boşlukları kapatmalı ve varsa onarmalısınız. Peteklerin tozunu aldıktan sonra derinlemesine temizlik için buhar kullanılması tavsiye edilir.
Sararan Kalorifer Petekleri Nasıl Temizlenir?
Kalorifer peteklerinin periyodik olarak temizlenmesi ekipmanların çalışması ve arızalanmaması için önemlidir. İç ve dış temizlik arıza problemiyle uğraşmanızı engelleyecektir. Peki, sararan kalorifer petekleri nasıl temizlenir? Bunu için yağ sökücü kullanabilir ya da seyreltilmiş olarak çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
Kalorifer Peteği Temizlenmezse Ne Olur?
Kalorifer peteklerinin düzenli olarak bakımı yapılması gerekir. Eğer uzun süre temizlenmezse, tesisat zamanla tortu ve kireçle birleşip tesisat içindeki sıcak suyun diğer peteklere ulaşmasını engeller. Haliyle “biz neden ısınmıyoruz” deyip kombiyi köklemeye başlarız. Bundan dolayı, peteklerin içindeki suyun devir daim olması için düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.