Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan; Bartın Tarım İl Müdürlüğü’nün Bartın halkını bilgilendirmek adına dağıtılan broşürlerde böceğin zararları konusunda bilgiler yer alıyor.
T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan ve içerisinde Kahverengi kokarca ile ilgili bilgiler içeren broşürde; böcek türünün 2 tür zarara neden olduğu belirtildi.
Bartın’da yaklaşık 2 yıldır, mücadele edilen böcek türünün, doğrudan ve dolaylı olarak 2 tür zararı olduğu açıklanan bilgiler arasında yer aldı.
Özellikle Bartın’daki tarım arazileri ve fındık bahçelerine verdiği zararla bilinen böcek türünün; doğrudan zararı, konukçusu olduğu bitkilerde oluşuyor. Dolaylı zararı ise kışlamak için toplandığı zamanlarda insanlarda rahatsızlık oluşturarak veriyor.
Bartınlı üreticilerin, tarım ürünlerini böcekten koruyabilmek için, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanan 4 tür ilacı kullanabileceği duyurulmuştu.
Böceğin Esas Zararları Ne Zaman Görülür?
Bartın Tarım İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan broşürlerde, kahverengi kokarca böceğinin, meyvelere olgunlaşma zamanında zarar verdiği açıklaması yer alıyor. Açıklamada, “Kahverengi kokarca böceği, doğrudan zararını; konukçusu olduğu bitkilerde oluşturur. Dolaylı zararını ise kışlamak için toplandığı alanlarda insanlarda rahatsızlık oluşturarak verir. Sokucu emici ağız yapısına sahip olup erginleri ve nimfleri birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Beslendiği meyvelerde başlangıçta küçük nekrotik alanlar meydana gelir. Esas zararı meyvelerin olgunlaşması sırasında görülür. Özellikle elma, armut, şeftali ve nektarinde üretim dönemi boyunca yapmış olduğu zarar sonucu meyveler üzerinde derin nekrozlar, şekil bozuklukları, meyvenin içine doğru genişleyen zedelenme-çürük benzeri doku kayıpları oluşur” ifadeleri yer aldı.
Verim Kalitesine Sebep Oluyor
Tarım İl Müdürlüğü tarafından dağıtılarak, vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlayan broşürde yer alan bilgilerde, “Domates, biber, mısır ve soya fasulyesinde de benzer zarar şekilleri görülür. Ayrıca mısır ve soya gibi bitkilerde taneler tohum özelliğini yitirir. Fındıkta ise boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olarak, verim ve kalite kaybına sebep olur. Zararlı birçok konukçuda olgunlaşma öncesinde de beslenebildiği için meyveler geliştikçe zarar gören alanlar hasada yakın daha belirgin hale gelir” ifadeleri kullanıldı.
MUHABİR - EDA KOÇ