Kıbrıs Türkü Sanayi Odasıyla bir araya gelen Başkan Balık ve Başkan Avcı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Başkan Vekiliyle oda toplantısına katıldı. Avcı, Kıbrıslıların hoş sohbetli misafirperverliğiyle karşılandı. Toplantının gündemi ise oldukça yoğundu. Kıbrıs’taki sanayi ve yatırım potansiyelleri ele alındı. Kıbrıslı işadamlarının aslında istediği şey Kıbrıs’a dışarıdan özellikle de Türkiye’den yatırım yapılması. Ancak bu kapsamda Kıbrıs’ın bazı dezavantajları da bulunuyor. Kıbrıs’ta pahallı elektrik, olmayan iş gücü, ambargodan kaynaklı ihracat yapılamaması bir handikap olarak Kıbrıs iş dünyasının karşısına çıkıyor. Bundan dolayı da üretim sadece iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yapılabiliyor. Hizmet sektörünün önü açıkBu dezavantajlar göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’den ve Bartın’dan Kıbrıs’a yapılabilecek en akıllı yatırım hizmet sektörü gibi görünüyor. Hatta hizmet sektörünün Türk Cumhuriyetine yatırımda önü oldukça açık. Çünkü Kıbrıs’ta yaşayan halkın ekonomik durumu ve refah payı Türkiye’ye ve Bartın’a nazaran daha iyi. İnsanın ekonomik durumunun iyi olması da onların yatırım heyecanını biraz yavaşlatmış gibi görünüyor. Türkiye’deki yatırımcılar ise oraya göre ticarette ve yatırımda daha heyecanlı. Başarı odaklı hırsıyla hizmet sektörü yatırımcısı Kıbrıs’ta pek üzülmeyeceğe benziyor.
Avcı’dan Bartın’a yatırım daveti Kıbrıs iş dünyasıyla yakın temasları olan ve Kıbrıs’ta İŞ yapan Sabri Avcı da toplantıda Kıbrıs’ın bu özelliğine dikkat çekti. Amerikan Bankomat Markası NCR ATM Kıbrıs Distribütörü (Hardware ve Software) Aynı zamanda Portekiz Markası ZARP Para Depolama makinesi Distribütörü ve Avcı Tanıtımın sahibi Kıbrıs ve Kıbrıslıları yakından tanıyan Avcı, toplantıda turizm, sağlık turizmi, hastane ve gastronomiye yönelik yapılacak yatırımların Kıbrıs’ta daha başarılı olacağını ifade etti. Avcı aynı zamanda Kıbrıslı yatırımcıyı da Bartın’a yatırım yapmaya davet etti. Bartın’ın eko turizm potansiyeliYatırımda Kıbrıs’ın dezavantajlarının Bartın’a yapılacak yatırımın avantajları olduğunu savunan Avcı, Bartın’da elektriğin Kıbrıs’a göre daha ucuz olduğunu, iş gücü ve eko turizm potansiyelinin daha yüksek, devlet teşviklerinin de mevcut olduğunu kaydetti. Kıbrıs’ın turizm potansiyelini gözler önüne sererek bu alanda çok ciddi yatırımcılara sahip olduğunu hatırlatan Avcı, Bartın ve Kastamonu başta olmak üzere Batı Karadeniz’in taşıdığı eko turizm potansiyelini de detaylı anlattı.
Fonksiyonel turizm tesisleri İç içe geçen yaylalarıyla birbirine kardeş olan Bartın ve Kastamonu’nun bitki ve biyolojik çeşitlilik, mağaralar, kanyonlar gibi doğa harikalarına sahip olduğunu söyledi. Bu iki ilin Türkiye’nin en önemli milli parkı olan Küre Dağları Milli Parkına sahip olduğunu dile getiren Avcı, “Bu eko turizm yatırımcıları cazip kılacaktır. Bartın büyüyecekse mutlaka eko turizme sahip otelleri, gastronomisi, doğa sporları ve bu ihtiyaçları karşılayabilecek fonksiyonel turistik tesisleriyle büyümelidir.” Dedi. Enerji Bakanına ziyaret Balık ile Avcı yine TSO heyetiyle birlikte Kıbrıs Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette Kıbrıs’ı enerjide dışa bağımlılığı anlatan Bakan Amcaoğlu, enerji sorunu çözülemediği için yüksek enerji fiyatları olduğunu söyledi. Yüksek enerji maliyetlerinden dolayı imalat sanayi ve hizmet sektörünün enerjiyi yüksek fiyatlardan tedarik ettiklerini ve bunun da dezavantaj olduğunu aktaran Enerji Bakanı, Kıbrıs’ın buna rağmen yatırımlara çok müsait olduğunu turizm tesislerinde 30 bin yatak, havalanın da milyon yolcu kapasitesi bulunduğunu söyledi.
Güney Kıbrıs’ta böyle havaalanı yok Kıbrıs’a bu yıl havaalanıyla 4 milyon 200 bin yolcu geldiğini aktaran Bakan, Güney Kıbrıs’ın ise böyle bir havaalanı kapasitesine sahip olmadığını kaydetti. Enerji Bakanı ayrıca havaalanın Türkiye’de de dördüncü veya beşinci büyüklükte bir havalimanı özelliğinde olduğunu belirtti. Yenilebilir enerji konusuna da değinen Olgun Amcaoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın güneş enerjisinde potansiyelinin çok büyük olduğunu ancak bu konuda da alt yapı sorunları yaşadıklarını açıkladı. Alt yapı tamamlandığında enerji sorunun çözüleceğine dikkat çeken Bakan, Türkiye’den kabloyla deniz altından enerji getirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Ersin Tatar’la öğle yemeği Enerji Bakanlığını ardından öğle yemeğini Kuzey Kıbrıs’ın kendine has özelliğiyle en güzel restoranlarından biri olan İskemle Restoranda yiyen Halil Balık, Sabri Avcı ve beraberindekiler, yemekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la bir araya geldi. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz’de Bartınlı işadamlarını ve Avcı’yı biran olsun yalnız bırakmadı. Kıbrıs Türkünü ayakta tutan Kıbrıs Türk Ticaret OdasıYemeğin ardından Bartın heyeti yine Sabri Avcı’yla Başkan Deniz’in daveti üzerine Kıbrıs Türk Ticaret Odasına geçti. 1958 yılında Kıbrıslı Türkler tarafından kurulan Odanın ise Kıbrıslı Türkler için ayrı bir önemi var. Oda Kıbrıs’taki mücahitlerin ve Kıbrıs’taki bağımsızlık hareketinin öncülüğünü yapıyor. Maddi katkılarıyla 1974’teki bağımsızlık savaşında Kıbrıs Türk’ünün ayakta kalmasını sağlıyor. AB ve AP’nin tanıdığı tek kuruluş Odanın özelliği sadece bu değil. KKTC, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından tanınmıyor. Ancak AB, AP ve tüm dünya Kıbrıs Türk Ticaret Odasını tanıyor. Kuzey kesimde ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin tümü oda üzerinden yürütülüyor. Büyük bir ekonomik güce sahip odanın üyesi de oldukça fazla. Güney Kıbrıs’ta yaşayan dünyanın bütün büyükelçileri dahi Kuzey’de odanın varlığını görmezden gelemiyor. Odayı her seferinde ziyaret ediyor.
Güney ile Kuzey ticaretini oda yapıyor Aynı şekilde Güney Kıbrıs’ın siyasileri, iş insanlı ve önemli bürokratik isimler sadece oda ile hareket ediyor. Güney ile Kuzey Kıbrıs arasındaki ticaret, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile yapılıyor. Oda bu anlamda hükümetin üzerinde gibi düşünülebilir. Çünkü böyle bir fonksiyonu var.
Turgay Deniz’den Bartınlı İş İnsanlarına Söz Oda Başkanı Turgay Deniz ziyarette Bartın’a duyduğu sevgiyi yakın ilgisiyle gösterdi. Bartın’ın misafirperverliğinden çok mutlu olduğunu ifade eden Başkan Deniz, Kıbrıs’a yatırım yapıldığı takdirde Bartınlı iş insanlarına her konuda destek olacaklarını söyledi. Kıbrıs’ı hizmet sektörüne duyduğu ihtiyacın çok fazla olduğundan bahseden Deniz, Kıbrıs’ın yabancı öğrenci ve genç nüfus hareketliliğinin de buna ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Toplantıda yine Sabri Avcı’nın yakın arkadaşlarından Kıbrıs Türk Ticaret Odası Asbaşkanı Aziz Limasollu’da yer aldı. Daha önce Bartın’a gelen Kıbrıs Türk ticaret Odası Başkan Vekili Cideli Ramazan Gündoğdu, yurt dışında olduğu için toplantılara katılamadı ama Sabri Avcı ve TSO üyelerine selamlarını iletti.NURDAN EROĞLU
.jpeg)



