Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Amastris Antik Kentinde Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam başkanlığında yapılan çalışmalarla 2 bin yıllık tarihe sahip yapı ayağa kaldırılıyor. Amastris Antik Kentinde 2 bin 850 metrekare alandaki kurtarma kazısında doğal afetler sonucu yıkılan Roma Dönemine ait Stoa yapı, boyu 9 metreyi bulan mermer sütunlarıyla dikkat çekiyor. Korinth Düzeninde inşa edilen yapı orijinal parçalar kullanılarak gerçekleştirilen titiz çalışmalarla aslına uygun olarak yeniden oluşturuluyor.
1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilerek Osmanlı’ya katılan bölgenin antik dönemlere uzanan tarihi, yapılan kazılarla birlikte yeni keşifleri de beraberinde getiriyor. Her geçen gün yeni keşiflerle dikkat çeken bölgedeki çalışmalardan bahseden Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, kazı çalışması sırasında var olan yapının devamı niteliğinde yeni bir alana daha ulaştıklarını söyledi.
Bağdatlı Çam, “2022 yılında başlayan kurtarma kazıları neticesinde ortaya çıkartılan yapıyla ilgili önemli bulgular elde etmeye devam ediyoruz. Son olarak kazılar sırasında Stoanın batısında, güneye doğru yeni bir yapı tespit edilmiştir. Batı yönünde yer alan bu yeni yapının, mimari özellikleri ile Stoa yapısının devamı niteliği taşıdığı; Amastris Antik Kenti’nin Stoa yapıları ile çevrilmiş Agorası olduğu anlaşılmıştır. Bu düşüncelerle her zaman olduğu gibi Amastris Antik Kenti kazısında yanımızda olarak bölgemizin gelişimi doğrultusunda bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a ve tüm paydaşlarımıza teşekkürü bir borç bilirim” dedi.
Haber Merkezi