Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan Amastris Antik Kentinde Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam başkanlığında yapılan çalışmalarla 2 bin yıllık tarihe sahip yapı ayağa kaldırılıyor. Amastris Antik Kentinde 2 bin 850 metrekare alandaki kurtarma kazısında doğal afetler sonucu yıkılan Roma Dönemine ait Stoa yapı, boyu 9 metreyi bulan mermer sütunlarıyla dikkat çekiyor. Korinth Düzeninde inşa edilen yapı orijinal parçalar kullanılarak gerçekleştirilen titiz çalışmalarla aslına uygun olarak yeniden oluşturuluyor.
Çalışmalar BARÜ ile birlikte İstanbul Üniversitesi, Denizli Pamukkale Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ve Malatya İnönü Üniversitesinden öğretim elemanları ve öğrenciler ile birlikte gönüllülerin de katılımıyla sürdürülüyor.
Amastris Antik Kenti kazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) destekleriyle gerçekleştiriliyor. Büyük bir çoğunluğu toprak altında olan yapıya ait epistylos ve sima blokları, tavan kasetleri ile mimari parçalar aylarca süren çalışmalar sonucu çıkarılıyor.
Şu ana kadar yapılan çalışmalar sonucunda Anastylosis uygulaması ile yapıya ait orijinal mimari parçalardan yararlanılarak üç sütun ayağa kaldırıldı. Karadeniz Bölgesi’nin mermerden yapılmış en büyük anıtsal yapısı boyu 5,27 metre sütunların kaideye oturtulması ve sütün başlarının yerleştirilmesiyle 9 metreyi bulan bir yüksekliğe ulaşacak. Aynı zamanda geniş bir alana yayılan görkemli yapının bir Roma Stoası olarak restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte önemli bir turizm noktası olması hedefleniyor.
Avrupa da orta doğu da Osmanlının ve Selçuklu eserlerinin bir bir sistemli bir şekilde yok edilirken bizim atalarımızın eserleri ne bile tahammül edemeyen batılı ların..5 ncı 10 ncü kuşak dedelerinin dedelerinden kalan eserleri yaşatmak ve ayağa kaldırmak için milyarlarca lira masraf yapıyoruz..neden kime yaranmak için yapıyoruz bilemiyorum bu kadar masraf etmeye değer mi ...bu masrafları da halkı yoksullaştır mak adına yapmak ne derece doğru... madem tasarruf tedbirleri uyguluyoruz.. Batılı fonlar bu masrafları karşılasın o zaman