“Su, Dünya İçin Hayati Bir Kaynak”
Programda konuşan Gizligider, suyun hem insanlık hem de doğa için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu hatırlatarak, “Su, hepimizin ve dünyanın dörtte üçü. Rabbimiz buyuruyor; ‘Sudan yarattık’ diyor. Özellikle son beş yılda dünyada ve ülkemizde suya olan ihtiyaç hızla artıyor” dedi.
2030 yılına kadar Türkiye’nin nüfusunun yüzde 10 oranında artacağını ve mevcut su kaynaklarının yüzde 20 azalacağını belirten Gizligider, buna karşı önlem alınması gerektiğini söyledi. “Elbette Rabb’imizden daha çok yağmur, kar talep edeceğiz, ama akıl ve teknolojiyle de tedbirlerimizi almalıyız. Bu barajlar, afetlere karşı adeta sigorta niteliğinde.”
"Bartın, Suların Aktığı Yer Olmaya Devam Edecek"
Gizligider, Kozcağız Barajı’nın Bartın'daki tarımsal üretime büyük katkılar sağlayacağını da belirtti. Baraj sayesinde 21 bin dekar alanın modern kapalı devre sulama sistemleri ile suya kavuşacağını ve bu sayede çiftçilerin ürün verimliliğinin en az dört kat artacağını ifade etti. Ayrıca, barajın doğrudan 16 köydeki çiftçileri etkileyeceğini ve bölgedeki tarımsal gelirlerin artacağını sözlerine ekledi.
Kozcağız Barajı’nın sadece sulama değil, aynı zamanda Bartın’ın sel riskinden korunması açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Yardımcısı, "Bartın isminin tarih boyunca sularla anıldığını biliyoruz. Burada 26 milyon metreküp suyu tutarak sel riskini minimize edeceğiz. Barajımızda toplamda 46 milyon metreküp suyu hapsedeceğiz. Böylece bölge için çok büyük bir afet riskini ortadan kaldıracağız" dedi.
Planlı Üretim Modeli BaşlıyorGizligider, ayrıca Türkiye’nin tarım politikalarında önemli bir dönüşüme işaret etti. 2024 yılı itibarıyla Türkiye’nin planlı üretim modeline geçeceğini açıklayan Bakan Yardımcısı, bu sistemin su kaynaklarını temel alarak üretimin şekilleneceği bir yapı olduğunu belirtti. "Kimin nerede, neyi, ne kadar ekeceğine artık kurullar karar verecek. Destek sistemlerimiz de buna göre şekillenecek," diyen Gizligider, yeni modelle tarımsal desteklerin en az üç, yer yer dört kat artacağını duyurdu.
Desteklerin sadeleşeceğini, toplamda 165 parça olan desteklerin 12 ana başlığa indirileceğini belirten Gizligider, “Çiftçilerimiz, ekim ve dikim başlamadan neyin, ne kadar destekleneceğini bilecek ve devletle kol kola yürüyerek kazançlarını artıracak" diye ekledi.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI