Yapay zeka teknolojisiyle hazırlanan metinler haberleşme uygulamaları üzerinden kısa sürede yüzlerce vatandaşa otomatik gönderiliyor. Sıklıkla iş vaadi veya para göndertme üzerine kurulan senaryolara inanılması durumunda vatandaş mağduriyet yaşıyor.
Yapay zekâ teknolojisi son yılların trendlerinden biri haline gelirken bu alandaki gelişmeler konusunda uzmanlardan da uyarılar gelmeye devam ediyor. Bu hafta çeviri için kullanıldığında ciddi hatalar yapabildiği belirtilen sistemin, şimdi de çevrimiçi dolandırıcılığı ve yanlış bilgiyi artırabileceği belirtiliyor.
Uzmanlardan uyarı!
İngiltere’nin Rekabet ve Pazarlar Kurumu (CMA), görüntü ve ses içeriği üretebilen yapay zekâ konusunda alarm verdi.
CMA, yeni teknolojinin mevcut çevrimiçi sorunları daha da kötüleştirdiğini ve tüketicileri çevrimiçi alışveriş yaparken e-posta dolandırıcılıklarına ve sahte incelemelere karşı daha savunmasız bıraktığını söyledi.
OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Bard’ının artan popülaritesiyle son zamanlarda öne çıkan bu teknolojik gelişme endişeleri artırırken CMA, teknolojinin faydaları olsa da gelişme şekli konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
CMA CEO’su Sarah Cardell, “Olumlu bir geleceği garanti edemeyiz. Yapay zekâ kullanımının tüketici güvenini zedeleyecek veya birkaç ismin hakimiyeti altına girecek şekilde gelişmesi yönünde gerçek bir risk var” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi ile dolandırdı
Konuşmayı taklit eden yapay zekâ programları, politikacıların ve ünlülerin kimliğine bürünmek için kullanıldı, sonuçlar ise oldukça ürkütücü bulundu. Programın ürettiği sesin, gerçeğine benzerliği dikkat çekti .Yapay zeka dolandırıcılığı, öyle boyutlara geldi ki, bir şahıs yapay zeka üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesini kullanarak iş insanlarını dolandırdı.
YUSUFHAN KABAKCI