Türk Eğitim-Sen Bartın Temsilciliği Olağanüstü genel kurul toplantısı gerçekleştirildi.
“Hangişi Güven Tazeledi”
Çoğunluğun sağlanmasından sonra kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Genel Kurulda, 28. Dönem MHP Bartın Milletvekilliği için başkanlıktan istifa eden Sezai Hangişi yeniden Türk Eğitim-Sen Bartın Temsilciliği görevine seçildi.
Belediye Cep Sinemasında düzenlenen genel kurula Bartın Belediye Başkanı Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan, 28. Dönem MHP Bartın Milletvekili Adayı Sezai Hangişi ve Türk Eğitim-Sen Bartın eski Başkanı Sezai Hangişi, 28. Dönem MHP Bartın Milletvekili Adayı Cemal Akın, Bartın türk eğitim sen Şube Başkanı Mehmet Bekçi, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, genel merkez yöneticileri ve çok sayıda delege katıldı.
Gerçekleşen kongrede seçim oylamasına gidilmeden önce açıklamalarda bulunan Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan’ın gündemi değerlendirdi.
“Türk Eğitim-Sen Yerli ve Milli bir sendikadır”
Türk Eğitim-Sen Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda, “Türk Eğitim-Sen ve Türkiye Kamu Sen 1992 yılında sendikal mücadelesini tanımlarken grevli toplu sözleşmeli, yönetime katılma hakkı ve kamu çalışanlarının siyaset hakkını içeren sendikal mücadelemizi vereceğiz düsturuyla ortaya çıkmıştır. Toplumun bütün kesimlerine lütuf olarak görülen siyaset yapma hakkı maalesef bugüne kadar kamu çalışanlarına imkân verilmemişti. Hem kamu görevinden hem de sendikal görevinden feragat ederek bu cesareti gösteren bizler Sezai başkana teşekkür ediyoruz. Yaptığı hem bir fedakârlık hem de bir medeni cesaret.
Türk Eğitim-Sen yüzde yüz yerli, yüzde yüz milli bir sivil toplum örgütü ve sendikadır. Türk-Eğitim Sen bir doğrunun imanı bin eğriyi düzeltir. Zulüm Azrail olsa hep haklı çıkacağım. Mukaddes davalarda ölüm bile güzeldir diyenlerin olduğu bir sendikadır. Türk Eğitim-Sen siyasi iktidarlarla yürüyerek değil, sizlerle eğitim çalışanlarıyla yürüyen bir sendikadır. Türk Eğitim-Sen kasabın bıçağını yalayan koyunların korkmadığı bir sendikadır. Ve Türk eğitim-Sen gururla ne mutlu türküm diyenlerin üye olduğu bir sendikadır. Türk eğitim-Sen bir markadır. Türk Eğitim –Sen’i ortaya çıkaran bu markada Atatürk vardır, bayrak sevgisi vardır, andımız vardır, istiklal marşımız vardır. Bağımsız ilkeli kitle sendikacılığı vardır. Sendikal alanda mücadele ettiğimiz diğer yapılarda Türk Eğitim-Sen’i marka yapan bu dönüm noktasında defolu sendikalar vardır. Kim ya bölücüdür, ya sarıdır, hem bölücü hem sarı olanlar vardır. Dolayısıyla Türk Eğitim-Sen’e vermiş olduğunuz destek aslında Türk milletine Türk devletine verdiğiniz destektir. Sadece hak arama mücadelesi değildir. Sendikal mücadelenin mecrasından Türk Eğitim-Sen’i çekip aldığınızda bomboş bir alan kalır. Ne gerçek Türk Eğitim Sen’i temsil eden bir sendika kalır ne de vatan millet sevdalısı sendika kalır. Dolayısıyla Türk Eğitim-Sen’e vermiş olduğunuz destek bu manada kıymetlidir.
“Refah payı kırmızı çizgimiz”
Aynı zamanda 1 Ağustos-30 Ağustos tarihleri arasında 7. Dönem toplu sözleşme sürecini tamamladık. Yine kamu çalışanlarının 2024-2025 yılları heba edildi. Yetkili konfederasyon tarafından ahbap çavuş ilişkileri de çay sohbetlerine dönen toplu sözleşme sürecine döndü. Sanki hükümetin bir şey vermeyeceği ortaya çıkınca karşılıklı anlaşma ile siz imzalamayın, sendikal hak görmeyin, biz de istediğimiz rakamları kamu görevli hakem heyetinden geçiririz mantığıyla dostlar alışverişte görüldü şeklinde bir toplu sözleşme yaşadık. Orada kamu görevlileri heyeti 15 kişiden oluşuyor. Bunun 13’ü yetkili sendika ve konfederasyon temsilcileri. KES ’ten 1 temsilci bizden de 1 temsilci var. Bu süreç tıkandığında kırmızı çizgimiz olan refah payı, yüzdelik artışlar ve seyyanen zamlar noktasında hiçbir gelişme olmayınca yetkili konfederasyonu n gündemine bile almayınca masadan çekilmek zorunda kaldık. Çekilmesek de yapacağımız bir şey yoktu. Çünkü o masa kamu çalışanının hak ve kazanım masası olmaktan çıkmıştı.
“Rakamsal veriler ortada”
Türkiye Kamu Sen’in yetkili olduğu yıllarla Memur –Sen’in yetkili olduğu ilk 7 yılı kıyasladığınızda kamu görevlileri hakem heyetinin, işveren kurulunun masaya getirdiği tekliflerin kümülatif olması yüzde 65. 6 Türkiye kamu-sen mücadelesi ile 65,6’yı yüzde 219,8’e çıkarmış durumdayız. Ama Memur-Sen’in yetkili olduğu ilk 7 yılda bu rakam yine yüzde 66.bir mücadeleyle kazanılmış bir çaba yok. Her geçen gün kazanımlarımız geriye gidiyor. Bunun için Türkiye Kamu Sen’in ve Türkiye Kamu Sen’e bağlı sendikaların mutlaka yetkili sendika olması lazım.
Önümüz ekim ayı sonu gibi bütçe görüşmeleri başlayacak, Türkiye Kamu Sen yine kamu çalışanlarının kazanımı için hem masada hem sahada mücadelesini verecek. Bütçe görüşmelerinde tüm gelirlerin emekliye sayılması noktasında girişimlerimiz olacak. Biliyoruz ki birçok eğitim çalışanı çalışırken aldığı kazançla emekli olamıyor. Tüm gelirlerin emekliye sayılması erken emekli olmasını sağlayacak, hem de atama bekleyen öğretmenlerimizin ataması sağlanmış olacak ve kontenjanları artacaktır. Vergi dilimi konusu bu görüşmede gündeme taşınacak. Çünkü biliyoruz ki hem kamu çalışanları hem peşin ödeyen hem de en fazla vergi ödeyen kesim. Bu adaletsiz bir sistem. Burada teklifimiz şu, Vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesi, tek bir vergi dilimi olması ve bu artışlardan kazancının düşmemesi.
“Memura Bayram ikramiyesi”
Başlangıçtan bu yana olan artışlar, çok fazla olmadığı için sembolik bir rakama düştü bayram ikramiyesi. Ama 12 milyon vatandaşa ödenen bayram ikramiyesi görevi başındaki memurlara ödenmiyor sadece. Mutlaka bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması, bayram ikramiyesinin görev başındaki memurlarımıza da ödenmesi gerekiyor. Bunun takipçisi olacağız.
Yine yardımcı hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımızın bir defaya mahsus olarak sınavsız olarak genel hizmetler idaresi sınıfına geçirilmesi çalışmalarımız devam ediyor.
“3600 Ek Gösterge Talebi”
Yıllardır bizim talep ettiğimiz bir konu. Ama Cumhurbaşkanı bir seçim arifesinde 4 meslek grubuna 3600 ek gösterge vereceğiz taahhütlünden sonra Türkiye Kamu-Sen olarak harekete geçtik ve bunu olumlu bir gelişme olarak gördük ama yetersiz gördük. Bunun 4 meslek grubu ile sınırlı kalması çalışma marşını bozacak, devletin kamu çalışanları konusunda bir ayrımcılığı çıkacağını ortaya koyarak, ARGE’miz bütün kamu ’da çalışanlarını masaya yatırarak ve kamuda hiyerarşik düzeni de bozmadan bir çalışma yaparak kanun teklifini verdi. Bütün kademelerde 800 puan arttırılması ile ilgili bir teklifimiz vardı. Birebir hayata geçmedi.600 olarak bunu hayata geçirdiler. Biz birinci dereceye düşen tüm kamu görevlilerinin 3600 ek göstergeden faydalanması yolunda çalışmaları devam ettireceğiz. Bu işin takipçisiyiz” dedi.
Belirlenen yönetim kurulu listesi;
Asıl Liste: Sezai Hangişi, Mehmet Bekçi, İsmail Şimşek, Ersin Uzun, İsmail Altundağ, Gökhan Bilir, Emre Şahin.
Yedek Liste: Zeynep Karataş, Gökçe Şahin, Erkan Yıldız, Gökhan Bulut, Mehmet Baloğlu, Ahmet Gündoğan, Sercan Aydemir.
Aydın Geçgen