Edinilen bilgilere göre Bartın Şerife Bacı Kız Meslek Lisesi öğrencileri geçtiğimiz gün saat 15.00 sıralarında yedikleri yemekten sonra baş dönmesi ve mide bulantısı şikayetleri ile Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kaldırıldı.
Okul sağlığı diye bir şey var
Bartın Kahveciler ve Şerbetçiler Odası Başkanı Ayhan Tepe toplu gıda zehirlenmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Cuma günü yerel basınımızda; "Şerife Bacı Kız Meslek Anadolu Lisesi'nde Toplu Gıda Zehirlenmesi" başlığında bir haber yer aldı. Haberin içeriğini okuduğumuzda 24 öğrencimizin etkilendiği, 5 öğrencimizin de gıda zehirlenmesi şüphesiyle acile kaldırıldığı yazıyor ama detay hakkında bilgi yer almıyordu.
Daha sonra sosyal medyadan zehirlenmenin dışarıdan söylenen yiyecekten (toplu pide siparişinden) kaynaklandığını öğrenmiş olduk. Yine konuya objektif bir bakış açısıyla sosyal medya hesabına taşıyan Bartın İnfo yazarlarından Murat İzler'in, "Okul sağlığı diye bir şey var." Başlıklı yazısını gördük ve okuduk. Objektif diyorum çünkü ilk defa biri böylesi önemli bir konuyu politize etmeden ele almış ve sorumluları iyi niyetle önerilerde bulunmuş. Yazıyı olduğu gibi paylaşıyor ve değerlendirmesini de sizlerin taktirine bırakıyorum.
Korunmak için ne yapılmalı?
"Yerel medyadan öğrendik.. Sonra araştırdık. Detaylara ulaştık.. Bir okulda 24 öğrenci okul dışından sipariş edilen pide den gıda zehirlenmesi yaşamış, ambulanslar la sağlık kurumlarına taşınmış, müdahele edilmiş. Üstelik bu okulların açılmasından sonra yaşanan 2. Vaka imiş. 3. Den korunmak İÇİN ne yapmalı...
Zaten yönetmelikte öğrencilerin sağlığını korumak, hatta obezitenin önlenmesi adına kantinlerde satılmaması gereken gıdaları sıralamış.. Maden suyu dışında cipsler, enerji ve gazlı içecekler, kızartmalar yasaklanmış... Bunun yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt, ayran gibi gıdalar tavsiye edilmiş, il hıfzısıhha kurulu ve diğer işbirliği gerektiren kuruluşlara, 81 il Valiliğine yazılar yazılmış.
Ancak sorun uygulamada..
Okul yönetimleri okul çevresinde satılan zararlı ve hijyenik olmayan gidalara, çocuklarımızın teneffüslerde ve öğle tatillerinde ulaşmasına engel olmuyor, yada bu konuda yetersiz kalıyor. Şu ana kadar kantinler ve milli eğitimin taşımalı öğrenci kapsamında dağıttığı yemek konusunda bir sıkıntı yaşanmadı. Bu konunun gerekli ilgiyi görmediğine inandığım İÇİN gündeme getirme ihtiyacı duydum..
Ayrıca aynı meselenin kermeslerde gida satışı yolu ile de karşımıza çıkabileceğini düşünüyor, yönetmelikte gerçek kermes tarifinin ne olduğunun, satış içerip içermediğinin araştırılmasını öneriyorum. Okulda güvenlik dendiğinde polisiye tedbir anlaşılmamalı, okul güvenliği gıdayı da içeren total bir olgudur."
Tedbirlere uyulmuyor!
Evet yazı bu.. Yazı da konu objektif bir bakış açısıyla ele alınırken 81 İl Valiliğine gönderilen yazıya ve kermeslere de dikkat çekilmiş.. Valiliklere gönderilen bahse konu yazıda; okul kantinlerinde satışı yasaklanan ürünlere dışarıdan temin edilmesinin önüne geçilmesi, gerekli önlem ve tedbirlerin alınması isteniyor.. Peki alınıyor mu? Alınmış olsa bu tarz olumsuzlukları yaşamayız herhalde..
Murat İzler, birde kermeslere dikkat çekmiş ve yönetmelikte geçen kermes tarifinin ne olduğunun, gıda satışının yapılıp yapılamayacağının ve satış izninin verilip verilemeyeceğinin araştırılmasını önermiş..
Yönetmelikte geçen kermes tarifi sosyal etkinlikler yönetmeliğinde yer almakta ve özetle; öğrencilerin yıl içerisinde oluşturmuş olduğu etkinlik çalışmalarının yıl sonu olmak üzere birkaç okul birleşerek tanıtımının yapılabileceğine yöneliktir. Gıda satışına izin verilmediği gibi bilakis diğer bir yönetmelik Okul-Aile Birliği Yönetmeliği ile de yasaklamıştır. Peki uygulama da nasıl? Bunun da cevabını sizlere bırakıyorum. Kalın sağlıcakla..” dedi.
ŞEVVAL ALTINTAŞ