• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • İLAN.GOV.TR
  • ASAYİŞ
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • RESMİ İLANLAR
  • SPOR
  • BELEDİYE TURİZM MAGAZİN EĞİTİM SAĞLIK TEKNOLOJİ YAŞAM KÜLTÜR - SANAT ÇAYCUMA SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YAŞAM
  3. Sütlüce'den tüm Türkiye'ye
YAŞAM
17 Kasım 2023 - 11:44
Güncelleme: 17 Kasım 2023 - 11:51
Reklam

Sütlüce'den tüm Türkiye'ye

Uykuluk, lezzeti ve birçok faydasıyla Bartın sofralarında yerini alıyor.

YAŞAM
17 Kasım 2023 - 11:44
Güncelleme: 17 Kasım 2023 - 11:51
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sütlüce'den tüm Türkiye'ye
Reklam
Reklam

Kuzu ve danadan elde edilen uykuluk, Bartın’da sakatat yemeği sevenlerin en gözde yemeklerinden biridir.

İstanbul’un Sütlüce semtinden tüm Türkiye’ye yayılarak Bartın dâhil her yerde sevilerek yenen, hazırlaması zor ama lezzeti bol bir sakatat yemeğidir.

İlimizde hem tüketim hem de geçim kaynağı olarak önemli bir paya sahip olan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, insanların zamanla hayvanların çeşitli bölgelerinden yeni lezzetler keşfetmesinde önemli bir fırsat olmuştur.

Uykulukta alışılagelmişin dışında kuzu ve danaların timüs ve pankreas etinden hazırlanan bir sakatat yemeğidir.

Uykuluk nedir? 

Uykuluk yemeği, kuzu ve danalardan çıkan bir sakatat türüdür. Ancak Uykuluk için genellikle süt kuzusu tercih edilir.

Uykuluk denilen kısım, hayvanın göğüs kafesinin üst kısmında bulunur. Ayrıca timus ve pankreas bölgelerindeki bazı salgı bezlerinden oluşur.

Kuzunun timus bezi anlamına gelen uykuluk, bir organ olarak adlandırılsa da tam olarak öyle değildir. Bazen de kuzunun pankreası olarak adlandırılan uykuluk, aslında kuzunun çeşitli hormonlarının salgılandığı bezler olarak bilinir.

Uykuluk, özellikle İstanbul’un Sütlüce semti ile anılır. Uykuluğun burada bunca meşhur olmasının nedeni ise eskiden mezbahaların burada olmasından kaynaklanır.

Ciğerci ve sakatatçılarda fındık, ciğer ve gerdan uykuluğu olarak birkaç çeşide de rastlanır. Bu çeşitler ise uykuluğun hayvanın neresinden çıktığına göre farklılık gösterir.

Uykuluk nasıl pişirilir?

Bartın sofralarında da kendine yer bulan uykuluğun doğru pişirilmesi, yemeğin lezzeti açısından oldukça önemlidir. Uykuluk, pişirilmeden önce suda bekletilir ve üzerindeki zar tümüyle çıkartılır. Dinlendirilen uykuluk, hayvanın neresinden olduğuna bağlı olarak çeşitli yöntemler ile pişirilebilir.

Gerdan uykuluk, harlı mangal ateşinde sürekli çevrilerek pişirilir.

Yağlı olduğu için sık çevrilmediğinde kolaylıkla yanabilir.

Fındık uykuluğu ise böbrek üstü yağların arasından çıkar. Çok yağlı olduğu için önce suda haşlanır ve fazla yağından arındırılır. Soğuduktan sonra ise harlı mangal ateşinde 5 ile 10 dakika arasında pişirilir.

Süt kuzunun karaciğeriyle akciğeri arasında yer alan ciğer uykuluğunun da hayvan kesildiği gün tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde kuruyabilir. Ciğer uykuluğunun narin bir yapısı olduğu için hafif bir mangal ateşinde pişirilir. Ateş çok harlı olursa hemen kurur.

Uykuluk faydaları nelerdir?

Lezzetinden dolayı Bartın sofralarından eksik olmayan uyluğun aynı zamanda birçok faydası da bulunuyor.

Uykuluk, önemli vitaminler, mineraller, sağlıklı yağlar ve vitaminler gibi her besin maddesini içerir. Ancak iyi şekilde beslenen bir hayvandan elde edilmesi son derece önemlidir.

Uykuluk yemeği, yüksek miktarda C vitaminine sahip bir besindir. C vitamini yönünden zengin olması, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Özellikle kış aylarında vücudunuzu çeşitli hastalıklardan korumanıza yardımcı olur.

Uykuluk gibi sakatat tüketimini arttırmak, vücudu kansere karşı daha koruyucu bir hale getirebilir.

Selenyum yönünden zengin olan uykuluk, vücudunuzu zararlı etkenlere karşı koruyabilir.

Uykuluk zararları ve yan etkileri

Sakatatlar insan vücuduna zararlı olan virüsleri, parazitleri ve toksik ögeleri de depolama özelliğine sahiptir. Bu da uykuluğun her ne kadar vitamin içerse de, fazla tüketilmesinin zararlı olacağını gösterir.

Uykuluğu çok sık tüketmek, kalp damar hastalıklarını tetikleyebilir. Çünkü kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir. Bu nedenle çok sık tüketilmemesi gerekir.

Tüketilen uykuluğun taze ve kesinlikle güvenilir yerlerden temin edilmesi gerekir. Aksi halde birçok hastalığı beraberinde getirebilir.

Bazı uykulukların üzerinde kesecikler olabilir. Bu keseciklerin sakatatlardan kesilmesi hastalıkların yayılmasına yol açabilir. Bu yüzden kesesi olan sakatatlardan uzak durmak gerekir.

Kırmızı ete göre daha az yağ içeren sakatatlar, daha düşük bir kaloriye sahiptir. Ancak kırmızı ete oranla daha fazla karbonhidrat içerirler. Bu da sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.

ŞEVVAL ALTINTAŞ
Reklam
# Bartın# Sütlüce# İstanbul# sakatat# Uykuluk
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ata mirası yok oluyor
Ata mirası yok oluyor
Kızıl Şahin özgürlüğüne kavuştu! 
Kızıl Şahin özgürlüğüne kavuştu! 
Kalkan yakalandı!
Kalkan yakalandı!
İlk büyük ziyaret
İlk büyük ziyaret
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
TAŞINMAZIN GAZETE VEYA İNTERNET HABER SİTESİ İLANI
Son Haberler
Türk Büro-Sen’den MHP’ye ziyaret
Türk Büro-Sen’den MHP’ye ziyaret
Başvurular 2 Ocak’ta son
Başvurular 2 Ocak’ta son
İşletmeleri ziyaret etti
İşletmeleri ziyaret etti
Derbi öncesi Bartın sokakları
Derbi öncesi Bartın sokakları
Başkan’dan Uzman Jandarmalara mesaj
Başkan’dan Uzman Jandarmalara mesaj
Basketbol aday hakem kursu açılıyor
Basketbol aday hakem kursu açılıyor

Ana Sayfa
İLAN.GOV.TR
ASAYİŞ
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
RESMİ İLANLAR
SPOR
BELEDİYE
TURİZM
MAGAZİN
EĞİTİM
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
YAŞAM
KÜLTÜR - SANAT
ÇAYCUMA
SPOR
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • ASAYİŞ
  • BELEDİYE
  • ÇAYCUMA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR - SANAT
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLANLAR
  • SAĞLIK
  • SİYASET
  • SPOR
  • SPOR
  • TEKNOLOJİ
  • TURİZM
  • YAŞAM
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim