Geçtiğimiz günlerde sahte basın kartı ve basın araç kartı vererek nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik yapan 6 şüpheli şahsın yakalanması üzerine Bartın Valiliği önemli bir duyuru yayınladı. Duyuruda; İletişim Başkanlığı dışında basın kartı düzenleyen herhangi bir kurumun verdiği belgelerin sahte olduğu ve suç oluşturduğunu bildirildi.
NASIL BAŞLADI?
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri bazı kişilerin para karşılığında sahte basın kartı, sahte basın trafik kartı ve polis telsizi sattığını belirledi. Ekipler, "nitelikli dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik ve "5809 sayılı Haberleşme Kanunu'na muhalefet" suçlarını işledikleri tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenledi. Yapılan operasyonda, 6 şüphelinin yakalanması üzerine Bartın Valiliği Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Ankara Bölge Müdürlüğü'nün yazısını tebliğ etti. Buna göre basın kartı ve basın trafik kartı dışındaki belgelerin kullanımının yasadışı olduğu belirtildi. Bu tür sahte belgelerin kullanılmasının, Türk Ceza Kanunu'nun 204'üncü maddesinde yer alan "Resmi Belgede Sahtecilik" suçunu oluşturduğu belirtildi. Kolluk birimlerinin de konu hakkında bilgilendirildiği ifade edildi.
YASAL OLMAYAN ‘TURKUAZ BASIN KARTI’ SUÇ!
Bartın Valiliği tarafından yapılan duyuruda, basın mensuplarının sadece İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Turkuaz Basın Kartı’ ve basın trafik kartlarını kullanmaları gerektiği vurgulandı. Yasal olmayan yöntemlerle elde edilen Turkuaz Basın Kartlarının kullanımının ise suç olduğu belirtildi.
TARTIŞMALARA SEBEP OLDU
Sahte basın kartlarının önüne geçilmesi ve basın mensuplarının haklarının korunması amacıyla yapılan duyuru sonrasında Bartın'da sosyal medya üzerinden habercilik yapan bazı vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi.
YENİ YASA TANITIM KARTINI KAPSAMIYOR
Bartın'da sosyal medya üzerinden habercilik yapan vatandaşlar kullandığı tanıtım kartlarının suç unsuru barındırdığını, yapılan bu düzenlemenin işlerini yapmalarına engel olacağını belirtirken yapılan açıklamada; İletişim Başkanlığı tarafından verilen Turkuaz Basın Kartı dışında aynı görüntüye sahip fakat yasa dışı yöntemlerle elde edilen Turkuaz Basın Kartlarının kullanımının suç oluşturduğu belirtildi.
Ancak, basın mensubu oldukları iddia edilen kişilere, sadece imtiyaz sahipleri tarafından tanıtım kartı verilebilecek. İletişim Başkanlığı haricinde Turkuaz renk kart basımı kesinlikle yasak. Bu renkte, yani İletişim Başkanlığı tarafından verilen basın kartlarının rengine ve modeline yönelik hiçbir kart verilemeyecek.
NE AMAÇLANIYOR?
Türkiye’nin birçok ilinde ve ilçesinde kendisini “Gazeteci” olarak adlandıran kişiler var. Bunların da önüne geçilmesi adına İletişim Başkanlığı tarafından önemli bir adım atıldı. Gazeteci olan ile gazeteci olmayanın ayırt edilmesi adına da önemli olan bu adım, bu mesleğin içinde olan, işini düzgün yapan, yasalara uygun hareket eden gazeteciler tarafından da olumlu karşılanıyor.
ŞEVVAL ALTINTAŞ