Son günlerde Bartın’da sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken ve tepkisine yol açan bir “dolandırıcılık rüzgarı” başladı. Bartın’da birçok kullanıcı, kendi ismini ve resmini kullanarak birçok kişiye takip isteği gönderen sahte hesaplar ile karşılaştı.
Dolandırıcılık girişiminde bulunan bu sahte hesaplar, belirlediği kullanıcıya ait resimleri kullanıyor, kullanıcı listesindeki arkadaşlarını ekliyor ve hatta onlara mesajlar atarak diğer kullanıcıları da ağına düşürmeye çalışıyor.
Bunun yanı sıra sosyal medya platformları üzerinden ürün ve hizmet satışları da yapılabilmektedir. Kişisel hesaplardan ya da firma adına açılmış gibi gösterilen hesaplardan kullanıcılara ürün ve hizmet reklamı yapılarak tüketiciler olmayan bir ürün ya da hizmeti almaya yönlendirilebiliyor. Parolanızı veya hesap bilgilerinizi çalmak üzere sahte bir giriş bağlantısını tıklamanız amacıyla sizi kandırmak için e-posta veya metin mesajları kullanıyorlar. Hatta size attığı mesajlar ile güveninizi kazandıktan sonra sizden genellikle para veya kişisel bilgi göndermenizi istiyor.
Olmayan ürün ve hizmetlere ek olarak bunlar gerçekte var olsa bile reklamı yapılanla aynı olmayabilmektedir. Bu durumda kalan tüketici de bedelini ödemesine rağmen ya ürün ve hizmete sahip olamamakta ya da kusurlu olarak bunu almaktadır. Sahte hesap sahipleri de parayı aldıktan sonra bu hesapları kapatarak ortadan kayboluyor.
Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü vatandaşları, siber dolandırıcılık vakalarına karşı şu uyarılarda bulunuyor;
“Şüpheli sitelere veya hesaplara dikkatli davranın. Dolandırıcılık, dostça bir istekle başlayabilir.
Tanıdığınız birinden garip bir mesaj alırsanız, bu kişiyle doğrudan iletişime geçin. Kişiyi arayın veya yüz yüze konuşun.
Sosyal medyada sizi takip eden yabancılara ve sizden bir şeyler vermenizi veya paylaşmanızı isteyen mesajlara karşı tetikte olun. Dolandırıcılar paranızın ve kişisel bilgilerinizin peşindedir. Cevap vermeyin.
Yanıt vermeden önce her zaman iletişimde olduğunuz kişi veya şirketin hesabını ve kimliğini doğrulayın. Gönderenin e-posta adresine veya URL'sine yakından bakın. Söyledikleri kişi olduklarından emin olmak için kişi veya şirketle doğrudan iletişime geçin veya web sitelerine bakın.
Bilgisayarınızı ve cihazlarınızı koruyun. Güvenlik yazılımı kullanın ve çok faktörlü kimlik doğrulama kullanarak hesaplarınızı koruyun.”
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI