Kabakgiller familyasından olan şifa deposu kudret narı Bartın pazarında yerini aldı.
Genellikle tropik iklim bölgelerinde yetişen bu meyve, hastalıklar üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir. Özellikle bağışıklık sistemi, kolesterol, şeker, solunum yolları problemi gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde oldukça faydalıdır.
Nedir bu Kudret Narı?
Kudret narı veya diğer adıyla karela, sarmaşık formunda olup yaz mevsiminde çiçek açarak meyve veren, ilaç yanı sıra gıda endüstrisinde de kullanılan tropikal bir bitki türüdür. Olgunlaştığında kırmızı ve turuncu renk alan Kudret narının bu döneminde tadı acılaşırken, vitamin değerleri de azalır. Bu sebeple tam olarak olgunlaşmadan hasat edilmesi gerekir.
Meyvenin içinde kırmızı ve çok taneli küçük çekirdekler yer alır. Bu çekirdeklerin tüketilmemesi gerekir. Olgunlaştığında 8-15 cm boyutlarına ulaşabilen bitkinin dış yüzeyi ise dikenlidir. Bu tropik bitki taze meyve olarak yenilebildiği gibi zeytinyağı ve balla karıştırılarak da tüketilebilir.
Birçok ismi var
Kudret narı, "acayip elma" veya "papara" olarak da bilinirken, dünya çapında farklı isimlerle anılmaktadır. Örneğin, Filipinler'de "Ampalaya", batı ülkelerinde ise "Afrika hıyarı", "balsam armudu", "balsam elması", "acı kabak" ve "acı kavun" gibi isimlerle bilinmektedir.
Faydaları saymakla bitmiyor!
İçeriğinde magnezyum, çinko, potasyum, fosfor, beta karoten, sodyum, C vitamini, A vitamini, B vitamini ve D vitamini bulunduran kudret narının faydaları şu şekilde sıralanabilir; Zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur, diyabeti kontrol altında tutup kan şekerini düşürür, solunum sistemini destekler, kan dolaşımına katkı sağlar, kolit gastrit ve ülser gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur, gece görüşünü artırıp göz sağlığını korur, enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir, üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini azaltır, saç dökülmesine iyi gelir, cilt problemleri ve rahatsızlıklarını giderir, sindirim sistemini düzenleyip kabızlığı ve hazımsızlığı giderir, kalp damar sağlığını destekler, kötü huylu kolesterol değerini düşürür, kemik gelişimine katkı sağlar ve kilo verme sürecine yardımcı olur.
Kudret narını nasıl tüketeceğinizi merak ediyorsanız;
Sağlık için bu benzersiz meyve, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra zeytinyağı ve bal gibi yöntemlerle de hazırlanıyor.
Ballı kudret narı Macunu
Kudret narı yıkanır varsa sap kısmından ayrılır. Kırmızı zarlı çekirdekleri çıkarılır. Kudret narı mümkünse elle değilse bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılır. (Rendeleme veya mutfak robotundan geçirmenizi metalle temasını engellemek adına tavsiye etmiyoruz. Meyvenin bir tahta kaşıkla veya havanda ezilmesi tekniğini tercih edin.) Parçalar kavanoza konulur ve üzerine bal dökülür. Kudret narı hafif olması dolayısıyla üste çıkacaktır. Bekleme süresi içinde bir miktar sulanması normal olup bozulduğunu göstermez. Ballı Kudret Narı Macunu bir ay – kırk gün civarında olgunlaşarak kullanıma hazır hale gelebilir.
Zeytinyağlı Kudret Narı Macunu
Kudret narı yıkanır, süzdürülür, içi açılır ve çekirdekleri çıkarılır. Kudret narı mümkünse elle, değilse bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılır. Parçalar cam bir kavanoza konulur ve üzerine zeytinyağı dökülür. Kudret narları birkaç hafta bekletildikten sonra yumuşayıp pelte haline gelerek zeytinyağı içerisinde eriyerek dağılır ve kullanılabilecek kıvama ulaşır. Bu esnada ara sıra çalkalanır, kapağı açılarak havası alınır. Zeytinyağlı Kudret Narı Macunu'nun olgunlaşması için altı ay kadar beklemenin gerekli olduğunu, bekleme süresinin ilk bir kaç haftasının güneşte kalan kısmın gölgede olması gerektiğini önerenler olduğu gibi buzdolabı dışında sadece gölge bir yerde beklemesi gerektiğini ileri sürenler de vardır.
Bu egzotik meyveyi denemek ve sağlığınıza katkı sağlamak isterseniz Bartın Galla pazarında bulabilirsiniz.
ŞEVVAL ALTINTAŞ