Zafer Gecegörür, yaptığı açıklamada tiyatronun ciddi bir eğitim ve disiplin süreci gerektirdiğini vurguladı. 7-9 yaş arası çocuklara tiyatro eğitimi vermenin pedagojik açıdan sakıncalar taşıdığını belirtti. Gecegörür, tiyatro eğitiminin yanlış verilmesinin çocuklarda travmalara yol açabileceğini söyledi.
Ailelere de önemli sorumluluklar düştüğünü belirten Gecegörür, çocuklarını herhangi bir kursa kaydettirmeden önce eğitmenlerin deneyim ve yeterliliklerinin mutlaka araştırılması gerektiğini ifade etti.
Türkiye Tiyatrolar Birliği Başkanı ve Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Zafer Gecegörür tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
“Bir iki gün önce telefonumuza gelen aramalar ile paylaşılan bir görselin altında "Bartın Belediyesi" yazan bir ilan ile gördük rezaleti! "7-9 yaş tiyatro kursu kayıtları başladı" diye.
Otuz yılı aşan zaman içinde Bartın'da evrensel olan bir doğruyu anlattık ve anlatmaya devam edeceğiz. 7-9 yaş arası çocuklar ile tiyatro çalışması olmaz, yapılamaz! Çünkü tiyatro ayrı bir disiplindir. Tiyatro kuramı, oyunculuk, sahne eğitimi vb. eğitim süreci gerektirir. 7-9 yaş çocukluk dönemi bu süreci kaldıramaz. Tiyatro metni verip rolleri dağıtıp ezber sürecine girmek, yani 1. - 2. - 3. sınıf çocuklarına, yani okumayı yeni öğrenmiş ve sevdirilmeye çalışılan çocuklara, ezber dayatmak pedagojik değildir! Yaratıcı Drama ile ezberci eğitim sistemini sorgularken, bir metni dağıtıp rol dağıtmak ve ezberletmek! Tiyatro bu kadar mıdır?Sahne korkusu, sosyal fobi oluşması, çeşitli travmalar vb. göz ardı mı edilmelidir? Yıllardır bu konuların Bartın'da savaşını verdik, bu konu da Bartın'ın çocuklarını, ailelerini bilinçlendirmeye çalıştık.
Pandemi dönemi ve sonrası "online" eğitim adı altında ortamlardan eğitim adına yada hiç bir eğitim söz konusu olmadan sadece parasını gönder kargo ile evine sertifikan gelsin rezilliği o kadar çok yaşandı ki, bu paylaşım ile de bunu da bir kez daha görmüş olduk.
Bu alanda uzman olmayan, yeterliliğe sahip olmayan bir zihniyet ancak tüm bu sorunları göz ardı edip, halk arasında "bodoslama" dediğimiz tabir ile 'aman ne var canım' diyerek bir ilan çıkabilir. Bunun altına imza atan kurumda kendi öz eleştirisini vermelidir!
Söz konusu olan çocuklardır. En önemsenen yaş grubudur. Çocuk bu çocuk! Burada görev ailelere de düşmektedir. Aman dikkat edelim. Günümüzde bir çok resmi kurum dahil olmak üzere bu konular üzerine titizlik ile yaklaşmadığını gördüğümüze göre iş ailelere düşmektedir. Çocuklarımızı bir kursa yazdırmadan önce bu çalışmayı yürüten kimdir? Yeterliliği nedir? Deneyimi nedir? Eğitimi var mıdır, yok mudur? Araştırmak ailelere kalmıştır.
Üstelik Bartın Belediyesi Şehir Tiyatrosu 1994'den beri hem çocuklara hem gençlere "ücretsiz" eğitim verirken. Sırf mesai ödememek için "Emirle" Çocuklara Yaratıcı Drama Atölyelerini kapattırıp Yalnızca Lise-Üniversite ve Yetişkin Grupları açılmasına izin veren bir zihniyetti, şimdi de velilerden aylık ücret alınarak kurs açmaya kalkmaktadır. Sizin Sanatınız kaç paradır? Bizimki parayla ölçülemiyor...”
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
ne alaka daha iyi iste kucuk yasta ogrenirler herseyi buda karsit SANIRIM
CHP eşittir rezalet