Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, 9-15 Mart tarihleri arasında kutlanan Dünya Glokom Haftası kapsamında önemli bilgilendirmelerde bulundu. Yetkililer, glokomun göz içi basıncının artmasına bağlı olarak görme sinirine zarar veren ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, erken teşhisin önemini vurguladı.
Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak da bilinen glokomun her yaş grubunda görülebileceği ancak özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde riskin arttığı belirtildi. Açıklamada, “Her 40 kişiden 1’inde görülen glokom, teşhis edilmediği takdirde ilerleyerek kalıcı görme kaybına yol açabilir. Hastalığın ortaya çıktığı 10 kişiden 1’inde total körlük gelişebilir” denildi.
Belirtiler Her Zaman Hissedilmeyebilir
Glokom genellikle belirti vermeden ilerlese de bazı hastalarda sabahları artan baş ağrısı, gözde kızarıklık ve ağrı, görmede bulanıklık, ışıkların etrafında halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor.
Tedavi ve Düzenli Kontrol Önemli
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, glokom tedavisinin temel amacının hastanın görme yetisini korumak olduğunu belirterek, hastalığın nedenine ve seviyesine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulanabileceğini ifade etti.
İlk tercih edilen tedavi yöntemi ilaç tedavisi olurken, bazı durumlarda lazer veya cerrahi yöntemlere de başvurulabiliyor. Glokomun sinsi ve ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle düzenli göz muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Halk sağlığını koruma adına erken teşhisin büyük önem taşıdığı belirtilirken, vatandaşların belirti hissetmeseler bile düzenli göz kontrollerini yaptırmaları gerektiği hatırlatıldı.
Haber Merkezi