Bartın’ın Kurucaşile İlçesinden Nihat Yasa’ya ait 4 kitap Milli Kütüphane arşivindeki yerini aldı.
Kurucaşileli yazar Nihat Yasa’ya ait Tekne ustaları diyarı Kurucaşile, Viranşehir Sancağı Mütesellimi Haydutoğlu Mehmet Ağa, Karaelmas diyarında unutulan bir isim: Miralay Veli Bey Ereğli madeni hümayun nazır muavini ve fen komisyonu reisi ve Osmanlı Arşiv Belgelerinde Zonguldak’ta maden kömürünün bulunuşu 1841kitapalrı bulunuyor.
Bundan 70 yıl önce kullanıma açılan Milli Kütüphane, koleksiyonlarında barındırdığı milyonlarca eserle Türkiye'nin "kültürel hafızası" konumunda bulunuyor. Türkiye'nin en büyük arşiv kütüphanesi olan ve bundan 70 yıl önce kullanıcıya açılan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Kütüphane, koleksiyonlarında barındırdığı milyonlarca eserle adeta Türkiye'nin "kültürel hafızası" konumunda yer alıyor. Sahip olduğu her türden yazılı ve görsel mirası koruyup, tasnif ederek kullanıma sunmak ve gelecek nesillere aktarmak misyonunu ve sorumluluğunu taşıyan Milli Kütüphane, 1946'da kuruldu, 16 Ağustos 1948 tarihinde ise kullanıcıya açıldı.
Türkiye'nin en büyük arşiv kütüphanesi ve kültürel hafızası konumunda bulunan Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Milli Kütüphane'den yılda yaklaşık 700 bin kişi hizmet alırken, internet ortamında sunulan kütüphanecilik hizmetlerinden de yılda ortalama 800 bin kişi faydalanıyor.
NİHAT YASA KİMDİR ?
Emeğin başkenti olarak bilinen Zonguldak’ta 1956 yılında doğdu. Kurucaşile ilçesi Ömerler mahallesi nüfusuna kayıtlıdır. Kozlu’da bugünkü adıyla TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) o dönemdeki adıyla E.K.İ (Ereğli Kömürleri İşletmesi) Uzun Mehmet Mekanik Atölyesi’nde çalışan bir işçi çocuğudur.Çocukluğu Kurucaşile ve Zonguldak’ta geçti. Zonguldak Öğretmen Okulu mezunudur. Sonrasında Lisans öğrenimini A.Ü.Sosyal Bilgiler bölümünde yapmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen ve kurum yöneticisi olarak; Kurucaşile, Devrek ve Karadeniz Ereğli, Altındağ ve Çankaya’da görev yaptı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2000 yılında yapılan Görevde Yükselme Sınavları’nda başarılı olarak Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şube müdürü olarak atandı. 2004 yılında Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şube müdürü olarak görev yaparken; dönemin Milli Eğitim Bakanı tarafından 76. madde ile görevden alındı. 2005 yılında yargı kararı gereği görevine geri döndü. 2014 yılında ise; Millî Eğitim Bakanlığı tarafından Erzurum Palandöken İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne isteği dışında atanması nedeniyle 2015 yılında emekli oldu.
Görevi süresince; dokuz kez Teşekkür Belgesi, dört kez Takdirname Belgesi, dört kez Başarı Belgesi, bir kez Üstün Başarı Belgesi, iki kez Aylıkla Ödüllendirme Belgesi, bir kez de Ödül Belgesi ile ödüllendirildi. Mesleki olarak birçok kez MEB Hizmetiçi Eğitim Kursları’na katılmıştır.
Bartın İli Yardımlaşma Derneği, Batıkent Kültür Turizm ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Ankara Emlakçılar Meslek Odası, Kastamonu İl ve İlçeleri Kültür Turizm ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, ÖZDEBİR (Özel Öğretim Kurumları Derneği), KÖK (Karadeniz’in Özelliklerini Koruma Derneği) gibi sivil toplum örgütleri tarafından plaketle taltif edilmiştir. Yaşamını Ankara’da sürdüren yazarımız evli ve iki çocuk babasıdır. Batı Karadeniz bölgesi tarihi ile ilgili araştırmalar yapmaktadır.
Yayınlanmış Kitapları:
• Tekne Ustaları Diyarı Kurucaşile, Hermes Matbaa, 2017, Ankara.
• Viranşehir Sancağı Mütesellimi Haydutoğlu Mehmet Ağa, Hermes Matbaa, 2018, Ankara.
• Karaelmas Diyarında Unutulan Bir İsim: Miralay Veli Bey, Gece Kitaplığı, 2021, Ankara.
• Osmanlı Arşiv Belgelerinde Zonguldak’ta Maden Kömürü’nün Bulunuşu (1841), Liman Yayınevi, 2022, Ankara
• Kurucaşile, Liman Yayınevi, 2023, Ankara
Yayınlanmış Makaleleri:
• Burnumuzun Dibinde Saklı Tarih: Cromna.
• Madenlere İsmini Verdikten Sonra Unutulan İsim: Miralay Veli Bey.
• Tarihi Belgelerde Miralay Veli Bey.
• II. Mahmut Döneminde İdam Edilen Viranşehir Sancağı Mütesellimi: Haydutoğlu Mehmet Bey.
• Dün Zerzene’ydi Bugün İse Kozcağız.
• Geçmişten Günümüze Kurucaşile’de Ahşap Tekne Yapımcılığı.
• Alemdar’ın Lostromosu Recep Reis Nasıl Kâhya Oldu?
• Uzun Mehmet'i Hacı İsmail Ağa mı Zehirletti?
• Yelkenli Bir Brik: Serağı Bahri.