Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yıllardır maaş alamayan binlerce terör mağduru için önemli bir adım attı. Yeni uygulamayla birlikte sadece Zarar Tespit Komisyonu kararına bağlı kalmaksızın, mahkeme kararları ve resmi belgelerle de maaş bağlanabilecek. Uygulama, Bartın 81 ilde eş zamanlı olarak devreye alındı.
Türkiye genelinde, terör olayları nedeniyle zarar gören çok sayıda vatandaş, uzun süredir aylık bağlanması için bekliyordu. Bu süreçte, bürokratik engeller ve evrak eksiklikleri nedeniyle birçok başvuru sonuçlandırılamadı. Ancak SGK’nın İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği resmi yazı ile birlikte bu mağduriyetlerin giderilmesi için yeni bir dönem başladı.
YENİ UYGULAMA NE GETİRİYOR?
Daha önce sadece valilikler bünyesindeki Zarar Tespit Komisyonlarının kararlarıyla maaş bağlanabiliyordu. Yeni uygulamayla birlikte mahkeme kararları, adli ve idari mercilerce düzenlenmiş resmi belgeler, maaş bağlanmasında geçerli belge olarak kabul edilecek.
Bu esneklik sayesinde, geçmişte evrak eksikliği nedeniyle haklarına ulaşamayan binlerce mağdur için yeni bir umut kapısı aralanmış oldu.
BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Maaş talebinde bulunmak isteyen terör mağdurları veya mirasçıları başvurularını doğrudan SGK il müdürlüklerine, Valilik veya kaymakamlıklara, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yazılı dilekçe ile yapabilecekler.
Başvurular için iki kritik zaman sınırı bulunuyor. Olayın öğrenilmesinden itibaren 60 gün, olayın gerçekleştiği tarihten itibaren ise en fazla 1 yıl içinde müracaat edilmesi gerekiyor.
AYLIK ÖDEMELER NE KADAR?
SGK tarafından bağlanacak maaşlar, mağdurun engellilik derecesine göre farklılık gösteriyor.
Birinci derece engellilik 9 bin 619 TL, ikinci derece engellilik 7 bin 695 TL, üçüncü derece engellilik 5 bin 771 TL
Hayatını kaybeden mağdurların eş ve çocuklarına da 9 bin 619 TL aylık ödeniyor. Bu maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.
NAKDİ TAZMİNATLAR DA GÜNCELLENDİ
2025 yılı itibarıyla, hayatını kaybeden mağdurlar ve ağır maluliyet yaşayanlar için ödenecek nakdi tazminatlar da artırıldı. Hayatını kaybedenler için 961 bin 928 TL, ağır malullük durumunda: 1 milyon 923 bin 856,40 TL. Bu ödemeler için ayrıca mahkeme kararına gerek bulunmuyor. İlgili komisyonların kararı yeterli oluyor.
KALICI YASAL DÜZENLEME YOLDA
Bu uygulama şu an için geçici bir çözüm olarak yürürlükte. Ancak SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ortaklığıyla, bu adımın yasal zemine oturtulması için çalışmalara başladı. Hazırlanan yasa taslağının, TBMM’ye mevcut yasama dönemi bitmeden sunulması hedefleniyor.
85 BİN DOSYA BEKLEMEDE
SGK verilerine göre, 2019 yılından bu yana 50 ilde faaliyet gösteren 57 Zarar Tespit Komisyonuna yaklaşık 100 bin başvuru yapıldı. Ancak bu başvuruların yalnızca yüzde 57’si sonuçlandırılabildi. Geriye dönük yaklaşık 85 bin dosya hâlâ işlem görmeyi bekliyor.
YUSUFHAN KABAKCI