Vatandaşın geçim sıkıntısı, enflasyon, konut krizi gibi nedenler ile iyice artarken, eğitim ve kültür harcamaları “feda edilen” bir konuma geliyor. Türkiye istatistik kurumunun verilerine göre “eğitim-“kültür” harcamalarında Bartın, Türkiye ortalamasının altında kalıyor. Kültürel faaliyetlerin kısıtlı olduğu şehir de olan kültür endüstrisi harcamaları da vatandaşa “lüks” geliyor.
Eğitim ve Kültür Endüstrisinin kısıtlı olduğu Bartın, burada yaşayan vatandaşların “sosyal ihtiyaçlarının” karşılayamadığı bir şehir olarak görülüyor. Vatandaşlar “kültür açlıklarını” zaman bulabilirler ise komşu il Zonguldak veya büyükşehir Ankara’da karşılamaya çalışıyor.
İnsanlık ucuzladı ama sinema pahalı
Bartınlı bir vatandaş geçim sıkıntısı çektiğini belirterek:” Ben yıllardır sinemaya gitmedim. 45 yaşındayım ve her şey çok pahalı olduğu için sinemaya tiyatroya falan gidemem. İcralık olduğum için serbest çalışıyorum mecburen nasıl gidebilirim ki?
İnsanlık ucuzladı ama sinema pahalı, kitap almak pahalı. Her gün gazete okurdum, günlük 10 Türk Lirası.
İki bardak çay bir tabak çerez yesem mutlu oluyorum
Eskiden çocuklarımı alıp götürürdüm. Sinema gelirdi Türkiye’ye, Bartın’a biraz daha geç gelirdi, ama er veya geç gidebilirdik, şimdi lüks bir harcama oldu sinema. Eskiden derdim ki ‘ben yaşamadım çocuklarım yaşasın’. Ama şu an söyleyemiyorum bu cümleyi onlar da yaşayamıyor çünkü. Sinemayı ve tiyatroyu geçtim, iki bardak çay bir tabak çerez yesem kendimi mutlu oldum sayıyorum. Kendim için bir şey yapayım diyorum fakat bu devirde ne yazık ki her şey para demek. Yaşamıyoruz, kendimizi ölü yerine koyuyoruz resmen.
Kültür, diğer canlılardan ayıran şey..
Bu şehir zaten bu konuda çok eksik. Sadece gençler için değil, bizler için, benim yaşıtlarım için de büyük eksik. Kültür denen şeyi hepimiz tüketiyoruz çünkü, tüketmesi lazım. Bizi diğer canlılardan ayıran şey sonuçta bu. Yoksa af buyurun ye, iç, yat.. Bu şehir maalesef kültürel faaliyetler için yeterli anlamda donatılmadı. Aslında buna talep var, bunu tüketecek insanlar mevcut ve kültür de aşılamış olursunuz ama yatırımcılar sermayeyi farklı yerlere aktarıyor. Düzenli olarak Tiyatro, müzik gibi etkinlikleri sürdürecek bir kurum, kuruluş ta yok” açıklamasında bulundu.
YUSUFHAN KABAKCI