Gıcır, Bartın ve Batı Karadeniz’e özel bir tür sebze. Aslında pek de sebze sayılmaz. Daha çok çalılık alanlardaki dikenlerin ucunda filizleniyor. O nedenle Bartın’daki bazı köylerde adına diken ucu bazı köylerde de gıcır deniyor. Bartın yöresel lezzetlerinde de adı gıcır olarak geçmiş. Tıpkı ıspıt gibi köylerdeki vatandaşların vazgeçilmez yemeğini oluşturuyor.
Bu aralarsa tam da diken ucu toplama zamanı. Bu yüzden köylerdeki vatandaşlar, ellerinde poşetlerle ormanlık ve çalılık alanlarda diken ucu topluyor. Hem taze yemeğini yapıyor hem de haşlayıp kışlık konservelerini hazırlıyor. Yemeğin yapımıysa çok basit. Yıkanan gıcırlar doğranır ve haşlanıyor. Sıvıyağda soğan, biber, sarımsak kavruluyor. Haşlanan gıcırlar soğanlı karışıma ilave ediliyor. Karışım biraz daha kavrulduktan sonra tuzu ile pulbiberi de ilave ettikten sonra ayrı bir kapta çırpılan yumurtalar dökülüyor.
NURDAN EROĞLU
Bu aralarsa tam da diken ucu toplama zamanı. Bu yüzden köylerdeki vatandaşlar, ellerinde poşetlerle ormanlık ve çalılık alanlarda diken ucu topluyor. Hem taze yemeğini yapıyor hem de haşlayıp kışlık konservelerini hazırlıyor. Yemeğin yapımıysa çok basit. Yıkanan gıcırlar doğranır ve haşlanıyor. Sıvıyağda soğan, biber, sarımsak kavruluyor. Haşlanan gıcırlar soğanlı karışıma ilave ediliyor. Karışım biraz daha kavrulduktan sonra tuzu ile pulbiberi de ilave ettikten sonra ayrı bir kapta çırpılan yumurtalar dökülüyor.
Çoban ekmeği olmasın o Diken ucu