Bartın’da köylerde bugünlerde yerel halkın ıspıt olarak bildiği daha çok ormanlık alanlarda bulunan bitkiyi toplama telaşı yaşanıyor. Çünkü ıspıt, sadece Bartın’a özgü bir bitki olmayıp yemeği de aynı zamanda yöresel lezzetlerinden. Bir bahar bitkisi olan ıspıt, şuanda Bartın’da hemen hemen her köyde toplanıyor. Çoğu vatandaşlar toplayıp temizlediği ıspıtın konservesini yaparken bazıları da taze tüketiyor.
Bartın Kadınlar Pazarında da Salı ve Cuma günleri satılan ıspıtın yemeğiyle yumurtalı ve soğanlı yapılıyor. Yumurtalı ıspıtın yapımı için 3 ya da 4 kuru soğan, aynı şekilde yumurta, 4 ya da 5 kaşık sıvı yağ, tuz, pul bireri ve karabiber yeterli.
Yapımıysa çok kolay ıspıtlar yıkanıp, haşlanıyor ve süzülüyor. İnce ince doğranan kuru soğanlar sıvıyağında kavruluyor. Pul biberi ekleniyor. Birkaç dakika daha kavrulduktan sonra haşlanan ıspıtlar ilave ediliyor. 5 dakika daha kavruluyor. Üzerine yumurta kırılıyor. Tuzu ve karabiberi ilave edilir ve tekrar pişmeye bırakılıyor. Piştikten sonra servis ediliyor.
Ispıt bitti sen yenı toplanıyor diyorsun