Mevsiminin gelmesiyle büyüyen kabaklar Bartın'da tezgâhlarda yerini alırken kabak tatlısı sezonu da açıldı. Kıvamında pişen balkabağı, şerbetinin üzerine dökülen tahini ve ceviziyle hem sağlıklı hem az kalorili hem de doyurucu bir tatlı arayanların ilk tercih ettiği lezzetlerden biri olan balkabağı tatlısı, kışın en sık tercih edilen lezzetler arasında yer alıyor.
Türk Mutfağında Kabak Tatlısı
Türk Mutfağında yaygın olarak tüketilen balkabağı tatlısı, kış ayının gelmesiyle birlikte Bartın'da mutfaklarda yer almaya başladı. Özellikle kış aylarında sıklıkla yapılan kabak tatlısı kabakların fazlasını değerlendirmek isteyenler için mükemmel bir seçenek olacaktır.
Balkabağının Faydaları
Balkabağı, C, E, K, A vitaminleri, demir, fosfor, magnezyum ve mineraller açısından zengin bir besindir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, vücut enerjisini artırmaya, yaşlanma etkilerini geciktirmeye, cilt sağlığını korumaya ve göz sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
Değişik çeşitleri
Kabak tatlısının farklı çeşitleri de yapılabilir. Örneğin, cevizli kabak tatlısı, fındıklı kabak tatlısı, tarçınlı kabak tatlısı gibi. Ayrıca, kabak tatlısını fırında pişirmek yerine tencerede de pişirebilirsiniz.
Pekmezli Kabak Tatlısı
Pekmezli kabak tatlısı, kabak tatlısının en sevilen çeşitlerinden biridir. Pekmezin kendine özgü tatlı ve lezzetli tadı, kabak tatlısına farklı bir boyut kazandırır.
Malzemeler
5-6 dilim bal kabağı
1 bardak su
Yarım su bardağı pekmez
Yapılışı
Derin ve ısıya dayanıklı fırın tepsisine yağlı kâğıdı serin. Sonra dilimlenmiş kabakları birbirine değmeyecek şekilde dizin. Üzerine suyu ilave edin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 20 dakika pişirin. Ardından kabakların diğer yüzeyini çevirin. 20 dakika daha pişirdikten sonra fırından alıp üzerine pekmez ilave edin.
Püf Noktaları
Kabak tatlısının püf noktası, kabakların iyice yumuşamasıdır. Bu nedenle, kabakları fırında yeterince pişirdiğinizden emin olun.
Pekmezli kabak tatlısını servis ederken üzerine ceviz veya fındık gibi kırıntılar serperek lezzetini artırabilirsiniz.
Servis Önerisi
Kabak tatlısını, yoğurt veya kaymak ile servis edebilirsiniz.
ZEYNEP NUR DEMİR