Kış aylarının habercisi ve sık sık tükettiğimiz Bartın Kestanesi, her ne kadar bu sene bol miktarda olmasa da pazarda karşımıza çıkıyor.
Bartınlıların her Salı ve Cuma kent merkezinde bulunan Kadınlar Pazarı’na dillere destan Bartın Kestanesi için uğradıkları, kış yaklaştıkça bollaşmasını ve ucuzlamasını bekledikleri gıdalar arasında. Bazı vatandaşlara göre iklim değişikliklerinden dolayı anormal hava sıcaklıkları (halk dilinde sam vurması) ve Kestane ağaçlarında yaklaşık iki yıldır gözlenen hastalık kestanenin bollaşması ve ucuzlamasına engel oluyor.
Yine de vatandaşlar pazarda 175 Türk Lirası ile 150 Türk Lirası arasında değişiklik gösteren Bartın Kestanesine fiyatına rağmen “hayır” diyemiyor.
Haşlama, Kızartma hatta Frütözde
Her ne kadar bu sene bol olmasa da pazarda karşımıza çıkan kestanenin sobanın üzerinde pişmiş halini hepimiz çok severiz. Kent Merkezinde eskisi gibi sobalı hane sayısı çok olmasa da daha pratik yöntemlere başvurarak bu lezzeti tadabiliyoruz.
Bartın Kestanesini haşlama kestane olarak, fırında kestane hatta hava frütözünde pişirebilirsiniz. Kestane sadece bir atıştırmalık değil, aynı zamanda kestaneli yemek tarifleri için de bir lezzet unsuru. Haşlanmış kestaneyi çoğu zaman yemeklerde ve kestane şekeri tariflerinde kullanabilirsiniz.
Kestaneyi Çizerken dikkat!
Öncelikle kestanelerin güzelce yıkayın. Haşlanması ve yumuşacık olması için kestaneleri çizmeniz gerekiyor. Yan yüzeylerinden artı şeklinde çizikler atabilir ya da çevresinden çizebilirsiniz. Böylece piştikçe kabukları açılacak ve rahatça soyulacak. Çizerken çok derine inmemek önemli aksi halde haşlanırken dağılmalar olabilir. Bu noktada çizilen kestaneler sıcak suda bekletilir mi sorusu aklınıza gelebilir. Kestaneleri haşlayarak pişirecekseniz suda bekletmenize hiç gerek yok.
Küp şeker ve portakal ile tatlandırın
Kestaneleri çizdikten sonra tencereye alıp, üzerine su ekleyin. Bu aşamada arzuya göre birkaç adet küp şeker ekleyerek ya da aroma vermesi için portakal kabukları koyarak hafif tatlanmış ve lezzetlenmiş kestaneler pişirebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Bu sırada suyu kaynama noktasına gelmiş olacak, ocağın altını kısıp kestanelerin büyüklüğüne göre 15 ile 20 dakika daha pişirerek toplamda yaklaşık 25 ile 30 dakikada pişmiş olacak. Pişme derecesini kabuklarının açılmasından kontrol edebilirsiniz. Eğer kestaneleriniz çok pişerse dağılabilir.
YUSUFHAN KABAKCI