Kahve sektörü Bartın’da her geçen gün büyüyen bir sektör. Dünya genelinde petrolden sonra en çok ticareti yapılan kahve, Bartın’da birçok kişiye istihdamın kapısını açıyor. Bartın Üniversitesi’nin öğrenci kapasitesinin yükselmesi, şehre yeni tüketim alışkanlıkları kazandırıyor, üçüncü nesil kahveci olarak adlandırılan kahve zincirlerine bir yenisi daha ekleniyor. Üçüncü nesil kahve mağazaları birçok sektörün önünü de açıyor. Hatta Bartın’da yaygın olmasa bile tarımın da.. Bartın’da her geçen gün gelişen kahve sektörünün vazgeçilmez bir artığı olan kahve posasının aynı zamanda bitkiler için bir gübre olarak kullanıldığını biliyor muydunuz?
Özellikle gündelik hayatınızda sık kahve tüketen biriyseniz kahvenizi içtikten sonra geride kalan telveyi atmayın ve biriktirin. Kahve posası gübresi saksılarınızda veya bahçenizde yetiştirdiğiniz bitkiler için mükemmel bir besin kaynağıdır. Temel etkisi toprağınızın besin ve mineral oranını arttırmaktır. Bu sayede saksınızdaki veyahut bahçenizdeki çiçek ya da bitkileriniz daha iyi beslenecektir.
Kahve posası içerdiği kalsiyum, potasyum, azot, demir, magnezyum, fosfor ve krom gibi mineraller sayesinde bitkiler üzerinde gübre olarak kullanımı oldukça fayda sağlamaktadır. Yurtdışında bu oldukça bilinen bir yöntem olsa da Türkiye’de pek bilinmemektedir. Tamamen doğal olan bu gübre yönteminin de bir kullanım yöntemi mevcuttur. Yüksek asidite oranı nedeniyle kullanımın aşırıya kaçması bitkiye zarar verebilir. Doğal ve hem toprak hem de bitkileriniz için harika bir besleyicidir. Kimyasal tarım ürünlerini kullanmak yerine bu geri dönüşümü kolay olan ve her birey tarafından yapılabilecek kahve posası gübresini kullanmak çok daha mantıklı ve doğa için barışçıl bir yöntemdir.
Kahve telvesinin az miktarda nitrojen içermesine rağmen bir gübre olarak kullanılmasının uygun olmadığı ortaya çıktı. Kahve telvesi, demlendikten hemen sonra bitkiler için gerekli olan nitrojeni içermemektedir. Bitkilerin fayda sağlaması için kahve telvelerinin öncelikle kompost yoluyla parçalanması ve organik maddenin bitkiler tarafından kullanılabilir hale gelmesi gerekmektedir.
Melbourne Üniversitesi'ndeki toprak araştırmacıları, kahve telvesini doğrudan brokoli, pırasa, turp, viyola ve ayçiçeği toprağına uyguladılar. Ancak, kahve telveleri toprağın su tutma kapasitesini artırmasına rağmen, beş farklı bitki türünün büyümesini olumsuz yönde etkiledi.
Bu nedenle, kompostlanmamış mutfak atıklarının kullanılması, küf oluşumuna zemin hazırlamanın yanı sıra istenmeyen mantarları, bakterileri ve mantar sivrisineklerini bitkilere çekebileceği için dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI