Edinilen bilgilere göre ev sahibi M.Y ile Milli Eğitim Müdürlüğü personeli E.D arasında kira tartışması yaşandı. Tartışma ev sahibi M.Y’nin aşırı kira arttırımı ile başladı, ardından E.D, M.Y tarafından darp edildiği iddia edildi.
Hem konut krizi, hem de erkek terörü
Türkiye’de artık dar ve orta gelirliler için yeni bir ev alabilmek neredeyse hayal. Yüksek ev fiyatları ve kredi bedelleri, ev alabilme umudunu her geçen gün daha da azaltıyor. Kiralar ise ülke genelinde son 4 yılda 6 kat arttı, büyükşehirlerde bu oran çok daha yüksek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin ortaya koyduğu verilere göre, 2019-2023 arasında ülke genelinde kiralarda yüzde 583 artış gerçekleşti, büyükşehirlerdeki ortalama artış oranı yüzde 697 oldu.
Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, “Dolardaki artışın bile üzerine 3-4 kat arttı, gayrimenkul tarihinde ilk defa böylesi bir fiyat yükselmesiyle karşı karşıyayız” diyor.
Gayrimenkul sektöründeki kriz en çok dar ve orta gelirli vatandaşları vuruyor. Bu kesim için artık ev sahibi olabilmek bir hayalken, yüksek kira bedellerini ödemek de her geçen gün zorlaşıyor.
Hayat pahalılığı, konut krizi sorununu daha da derinleştirirken, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar artarak devam ediyor.
Konut krizi;Kiralar 4 yılda en az 6 kat arttı, yatırımcı uzaklaştı, bankalar kredi vermeye gönülsüz
Şiddet ne yazık ki insanlık tarihinde, yaşamın politik, ekonomik, sosyal ve psikolojik tüm alanlarında çeşitli biçimlerde yaşana gelmiş olgu ve sorunlardan biridir. Şiddet olgusu ister gerçek ve ister potansiyel olsun, bireylerin yaşam kalitelerini büyük ölçüde zedeleyen, zarar veren, yöneldiği kişi ve kesime göre çeşitli olumsuz etkiler yaratan ve bugün hemen hemen her toplumda mücadele edilen sosyal sorunların başında geliyor. Şiddetin yoğun olarak uygulandığı bir kesim olan kadınlar da söz konusu durumun yarattığı fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalıyor.
Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi, kadınlara yönelik şiddeti; “ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel veya psikolojik acı veya ızdırap veren veya verebilecek olan cinsiyete dayanan bir eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma” şeklinde tanımlıyor.Hem yoksulluğun pençesinde, hem de şiddetin gölgesindeki kadınların, yaşanan konut krizi ve erkek terörü kıskacına düşmesi, bu anlamda çok fazla geride kaldığımızı gösterirken, çetin hayat koşullarını daha fazla zindan etmeye yetiyor.Hayat pahalılığı ve erkek şiddeti kıskacındaki kadınların yaşadıkları güvencesizlik konusunda açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız platformu:” Eve ek gelir götüren diye görüldüğümüz için işten atılanlarımız, eş değer işe eşit ücret alamayanlarımız çok. İşten çıkarılmak için üzerine “hırsız” iftirası atılanlarımız ise artıyor. Evde tencere ve tavalarımız boş, faturalarımız kabarık. Soğuktan donanlarımız, kimsenin görmediği ışıksız odalarda kalanlarımız var. Okula gönderilmeyen kız çocukları, eğitimden uzaklaştırılan genç kadınlar oluyor. Her temel ihtiyacımıza zamlar yağıyor. Ped, tampon gibi temel ihtiyaçlarımız bu yüzyılda hala lüks tüketim sayılıyor. Tüm bunların üzerine 3 kuruşluk nafaka hakkımızı gasp etmeyi konuşuyorlar. Bizim dışımızda herkesin hayatımıza hükmü oluyor” açıklamasında bulundu.Emekli maaşıyla geçiniyorum
Konut krizi tüm Türkiye gibi Bartın’da da derinleşirken ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan gerilim de yükseliyor. 4 yıldır aynı adreste oğluyla yaşayan G.B, istenilen kira artışını yapamayacağını ve başka bir yere taşınmak için maddi imkanlarının olmadığını ifade etti. G.B: "Kontratım mart ayında sona erdi. Marttan hazirana kadar sorun yaşamaya başladık. Ben emekli maaşımla geçindiğimizi ve bu nedenle bu bedeli ödeyemeyeceğimi söyledim" dedi.
Gidecek yerim yokOğlunun üniversite eğitimini tamamlaması için çabaladığını belirten G.B, "Evi boşaltırsam başka bir yere gidecek bir yerim yok. Aldığım maaş belli, kira bedelleri çok yüksek. Çocuğum nedeniyle çalışamıyorum ve sadece emekli ile geçim sağlamaya çalışıyoruz. Ev sahibinin dört evi var, ihtiyacı olduğunu iddia ederse bile böyle bir durum söz konusu değil. Ne yapacağımı bilmiyorum" dedi.
Bartın'da ev sahibi M.Y ile Milli Eğitim Müdürlüğü personeli E.D arasında kira tartışmasına ilişkin açıklamasında Bartın Eğitim Bir-Sen :” Eğitim Bir Sen her daim mazlumun yanında yer almıştır. Kadına şiddeti ve menfur saldırıyı şiddetle kınıyoruz” açıklamasında bulundu.
YUSUFHAN KABAKCI
Kadınlarin bir kisimi kadın beyanı esas kanununu kullanıp iftira atıyor. Bu kadın böyle demese kiracisini çıkaramaz inanmıyorum erkeğin şiddet gosterdigine
Buna dur demek lazım ya bir büyükten çıkıp yol göstersin imzamı toplayacak yada bilmiyorum artık bartinda sesimizi duyurmamıza lazim 8.000 TL kira ne derneklere yada görevli insanlara sesleniyorum yol gösterin biseyler yapin
Bartinda Kiralar îstanbulla yarışıyor.. Avm yok..Hastane 5 ten sonra hastalanma yasak Ambulansla git yürüyerek dön servis yok..Ekonomi Kira hersey pahalı.. vesselam gitmek.herek ama oda imkansız.. Vesselam yaz yaz usan..Depremi.unuttular Sel yaşadık unuttular..Benim Ev Sahibim Ben yüzde 25 dedim be ortayı bulduk.. 1 artı bir ev 2.000..Yazıktır günahtır.. Hucbirsey yok ama hava binbesyuzBarti başına gelecek var..Aman hava fazla havala din..demedi deme..
Ülkenin içine ettiler. Bunu birde göstere göstere yaptılar. Bu millet kafasını çok vuracak çokkk.
Bu hale düşürenler utansın. Bartındaki ev arazi tarla zenginlerinin tuzu kuru, vicdanları da kuru. Tok açın halinden anlamadığı gibi bu dünyanın bir de öteki tarafı var ve o tarafa kefenle gidiyorsun. Ne demiş alim cennet boş değil cehennem dahi luzumsuz değil. Rabbim gönlü güzel merhamet sahibi insan halinden anlayan iyi insanlarla karşılaştırsın. Amin.