Bartın Ulus ilçesinde bulunan ovalar, yaylalar, yaban hayatı, zengin ekosistemi, bozulmamış doğası ile çok önemli bir yere sahiptir. Ulus İlçesi doğal alanları ve Küre Dağlarının bir bölümünde yer almasıyla turizmin cazibe noktası haline gelmiştir. Bu noktalardan biri de Dranha Vadisi..
Bartın, eski adı ile Parthenios, tarihi ve doğası ile Paflagonya Bölgesi’nin kıyı kesiminde, Herakleia Pontike ve Tios Antik Kentlerinin doğusunda önemli bir liman şehri. Doğası ve tarihi ile kenti süsleyen birçok faktörün bulunduğu Bartın’ın Ulus ilçesinde yer alan Dranha Vadisi, Bartınlıları ve kente misafir olarak gelenleri büyülüyor.
Bu büyüleyici doğanın, ismini de büyüleyici bir hikayeden alıyor. Bölgede yaygın olan bir inanışa göre, yüzyıllar önce Dranha’da bir kralın 3 kızı varmış. Kızlarının isimleri İlana, Ayana ve Drana imiş. Kralın kızları evlenme çağlarına geldiklerinde Kral, kızlarını Drahoma yani başlık parası (Hiristiyanlık’ta Gelinin Güveye Verdiği Para Yada Mal) vererek İlana’yı Ilavana Köyü (Alıçlı Köyü) nünde bir genç ile, Ayana’yı ise Ayahna Bölgesinde yaşayan bir genç ile, Dranha’yı ise Dranha’dan bir genç ile evlendirmiş. Bu yer isimlerinin, Kralın kızlarının isimlerinden kaldığına inanılıyor.
Uluslu İbrahim Hamdi Efendi’nin 1729 yılında yazdığı “Atlas” adlı eserinde belirttiğine göre, Ulus’a bağlı “Drahna “ köyünün adı “Hane” kelimesinin önüne Farsça’da “İçinde” anlamına gelen “Der” ön eki getirilerek yapılmış olup, aslında “Drhane” iken zamanla halk arasında “Drahna” halini aldığı belirtiliyor.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI