İş sağlığı ve güvenliği, insanların iş yerinde güvenliği, sağlığı ve refahı ile ilgilenen multidisipliner bir alandır. Bir iş sağlığı ve güvenliği programının hedefi, güvenli ve sağlıklı bir iş ortamının oluşturulmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği aynı zamanda iş ortamından etkilenebilecek tüm genel halkı da korur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanımlandığı üzere "iş sağlığı, işyerinde sağlık ve güvenliğin tüm yönleriyle ilgilenir ve tehlikelerin birincil olarak önlenmesine güçlü bir şekilde odaklanır." Sağlık, "yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali" olarak tanımlanmıştır.
Geçtiğimiz ekim ayında Bartın’da farklı işletmelerde iş kazaları yaşandı. Son zamanlarda sıklıkla meydana gelen iş kazaları ihmal ve dikkatsizlik sonucu yaşanırken, yaralanma hatta ölüm ile sonuçlanabiliyor. Farklı noktalardaki iş sahalarında 27 işçinin iş kazası geçirmesi tedbirleri elden bırakmamamızı ve iş güvenliği kurallarına riayet etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.
Önlemek ödemekten ucuzdur
Kazaların büyük bir çoğunluğu yaralanma ile sonuçlanırken, iş kazaları hakkında Jandarma ekipleri Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla tahkikat başlattı. İş sahalarında yaşanan kazaların hafif yaralanma şeklinde atlatılması sevindirici ancak, hafif yaralanmalar iş güvenliği uzmanlarına göre “büyük kaza” habercisi ve uyarıcısı. Bizlere güvenlik önlemlerini arttırmamızı ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına eksiksiz uymamız gerektiğini hatırlatan “mesajlar”
Bartın’da farklı iş sahalarında meydana gelen iş kazaları hafif kazalardan oluşurken bu kazalar, kayma, takılma ve düşme, hareketli makineler ile çalışma, ulaşım ve iş araçları gibi nedenlerle meydana geldi.
Yapılan araştırmalarda iş kazalarının yüzde 50’sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, yüzde 48’inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, yüzde 2’sinin ise önlenemeyeceğini ortaya çıkarken, bu da bizlere iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebileceği gerçeğini ortaya koyuyor.
“Önlemek ödemekten ucuzdur” mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alınırsa olabilecek kazaları azaltmış ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmış oluruz.
YUSUFHAN KABAKCI