“ ..Atatürk devrim ve ilkelerinin, toplumsal sorunlarımızın çözümlenmesinde ışık tutucu niteliğe ve yaratıcı güce sahip olduğuna inananlar, Atatürkçü Düşünce Derneğini kurarak, O’nun devrim ve ilkelerinin gelecekte de egemen olmasına katkıda bulunma ve onlara bekçilik yapma zorunluluğunu duymuşlardır.”
Bu şekilde bahsediyor Atatürkçü Düşünce Derneği kuruluş misyonunu. Cumhuriyetin 100’üncü yılında değil sadece kurulduğu günden bugüne yaptığı faaliyetler, verdikleri eğitimler, projeler ve daha niceleriyle adını çokça duyduğumuz Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Bartın Şubesi İl Başkanı Erdem Ekmekçi, gazetemize yürüttükleri faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Atatürkçü Düşünce Derneği Bartın Şubesi İl Başkanı Erdem Ekmekçi, yaptığı açıklamada :” Atatürkçü Düşünce Derneği Bartın Şubesi Başkanlığı olarak Biz Atatürkçü Düşünce Derneği’nin ‘Yeniden Atatürk Cumhuriyeti Manifestosundan’ yola çıkarak ilerliyoruz. Neler var bu manifestoda?
Atatürk Cumhuriyeti, laiklik ,yargı, para, dış politika, eğitim, sağlık, kadın, mülteci(sığınmacı), ordu, basın, siyasi partiler- seçim yasaları ve ulaşım yer alıyor. Bunları daha sonraki süreçte sizlere detaylandıracağım ama kısa bir başlık içinde toplarsak bunlara Atatürk Cumhuriyeti ve Ulus olma diyebilirim. Ana başlıklarımız bunlar, bunlardan yola çıkarak, Cumhuriyeti ve Atatürk’ü yeni nesillere anlatmayı misyon edindim.
Atamız ortak paydamız
Ben Atatürkçü Düşünce Derneği Bartın şubesi il başkanı olarak bir eğitimciyim ve Cumhuriyet Değerlerini gelecek nesillere aktarmak her zaman idealim oldu. Atatürk, hepimizin Atatürk’ü, dili, dini, ırkı, partisi olmaz. Sadece Milli Mücadele Savaşı’nda önderlik etmiyor, Türk Ulus’unun bağımsızlığından sonra 100’üncü yılını kutladığımız Cumhuriyet, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün değerleri ve Onun devrimleri ile yükseldi. Bu yüzden Ata’mız bizim ortak paydamız.
Peki geldiğimiz günden beri neler yaptık?
İlk önceliğimiz, insana, insanlara ulaşmak ve onlara dokunmak istedik. İlk yaptığımız faaliyetlerden biri Şehit ailelerimize ulaşmaktı. Anneler günüydü ve biz Atatürkçü Düşünce Derneği olarak Şehit Annelerimizi ziyaret ettik. Bununla birlikte Bartın ve çevre illerinde beş adet Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünü yeniledik.
Unutulmayan O Fotoğraf..
30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Atatürk’ün bilinmeyenler fotoğraf sergisini yaptık. Yediden yetmişe güzel bir katılım oldu ve yoğun bir ilgi gördü. Hatta bu sergide sırtında küfe ile Atatürk fotoğrafına dokunan, Atatürk sevgisinden onun fotoğrafına dokunan teyzemizin fotoğrafı Bartın’da çok ilgi gördü. Günün anlam ve önemine yaraşır bir görüntü olmasıyla birlikte Ulus olarak ona duyduğumuz sevgi ve özlemi de özetledi bizlere. Yine o sergide ‘Atatürk ve Çocuk’ ile ‘Atatürk ve Genç’ adı altında ücretsiz kitaplar dağıttık. Bartın Belediyesi’nin yapmış olduğu kitap fuarında, bir hafta boyunca fuarda yerimizi aldık. Yaklaşık otuz çeşit ürün ile kitapseverlerle, Atatürk severler ile buluştuk.
Atamız ve Milli Şef İsmet İnönü Projesi
Genel başkanımız Sayın Mustafa Hüsnü Bozkurt’u ve Genel Yönetim Kurulu üyelerimizi Amasra’da ağırladık. Bölgemizi ve yöremizi anlatan ve burada Ata’mızı hatta Milli Şef İsmet Paşa’mızı anlatacak projeler geliştirdik.
Depremzede çocuklarımız ve Maden Şehitlerimizin çocuklarına eğitim ve burs desteği
Maalesef hepimizi üzen, tüm yurdumuzu derinden üzen 6 Şubat depremlerinde organize olarak, siyasi partilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımız ile bölgedeki Add Şube başkanlarıyla görüşüp, ‘Nokta Atışı’ tırımızı gönderdik. Islahiye bilgesinde de buradan yardımlarımızı ulaştırdık. Ne yazık ki meydana gelen depremde bir çok vatandaşımızı yitirdik. Orada bulunan vatandaşlarımızım nelere ihtiyacı varsa hepsini buradan tedarik ederek vatandaşlarımıza güvenli bir şekilde ulaştırdık. Umarım gereken önlemleri aldıktan sonra bir daha böyle acılar yaşamayız. Depremzede ailelerden ve maden şehidi ailelerinden birçok çocuğumuza eğitim ve burs yardımında bulunduk.
Gençlere ulaşmak, geleceğe ulaşmak..
İnci Bankoğlu Eğitim Vakfı ile çok güzel çalışmalar yürütüyoruz. 10 Kasım’da Atamızı Anma ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı adına Yüzüncü Yıl Kupası adı altında Satranç İl Temsilciliği ile birlikte satranç turnuvası gerçekleştirdik. Kurtuluş Savaşı’na özel İstiklal Savaşı Gazetemizi Bartın’ımızla buluşturduk. Tabii burada önemli bir konu var, gençlerimize ulaşmak.. Gerek sosyal medya, gerek yerel basın yolu ile unutulmuş bazı özel anları, Ulusal bayramlarımızı, Cepheden Cumhuriyet’e uzanan yolda çektiğimiz zorlukları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla ilgili atılan adımları anlatmak için sosyal medya araçlarını kullandık. Gerek Instagram gerek Twitter aracılığı ile onlara ulaşmaya çalışıyoruz.
Bizleri üzen laikliğe ket vuracağını düşündüğümüz, özellikle eğitim alanında yanlış bir adım olarak düşündüğümüz projeleri eleştirdik. Bunlardan birisi de ÇEDES projesi. Alanlarda ve yerel basında ÇEDES projesini eleştirdik ve bununla ilgili tepkimizi de dile getirdik. Bazı köylerimize ve bazı okullarımıza Nutuk ve Atatürklü bayraklar dağıttık.
Cumhuriyetimizin Yüzüncü yılında araştırmacı gazeteci Hacı Bulut ile bitlikte ‘Pullarla Atatürk ve Cumhuriyet’ söyleşisini yoğun bir katılım ile geleceğin emanetçileri gençlerimizle buluşturduk. Bu klasik yöntemlerin dışında bir anlatım biçimiydi çünkü boyutu küçücük olan pullar, basıldıkları dönemin özelliğini, ideolojisini, hikayesini anlatır.
Hep birlikte daha nice güzel projelere denk geliriz, daha nice Cumhuriyetimizin yüz yıllarına.
YUSUFHAN KABAKCI