Zonguldak'ta Gazeteciler, yerel basının zorlu koşullarına değinmek için 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nde eylem başlattılar.
İzmir'de de gazeteciler 22 Temmuzda geçinemiyoruz, haberiniz olsun diyerek eylem düzenlemişlerdi. İkinci olarak Zonguldak'ta düzenlenen eylemde Madenci Anıtı'nın önünde eylem başlatıldı. Zonguldak Merkez ve ilçelerinden gazetecilerin bir araya geldiği eylemde, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü vesilesiyle meslektaşlarının itibarsızlaştırılmasına, güvencesiz çalıştırılmasına ve sansüre karşı mücadele etmek amacıyla 3 günlük bir eylem başlatıldı.
Fotoğraf makinalarını bıraktılar
Gazeteciler basın açıklaması sonrasında fotoğraf makinelerinde yere bırakarak yaşadıkları ekonomik zorlukları protesto ettiler. Gazeteciler ‘Özgür basınız tutmayacak’, ‘Kalem kırıldı mürekkep bitti’, ‘Kalemimiz kırmızı çizgimiz’, 'Gazeteci günah keçisi değildir’, ‘Basın susarsa gerçekler susar’, ‘Gazeteciler de geçinemiyor’ şeklinde slogan attılar.
Talepleri dile getirdi
Eylem konuşmasını üstlenen Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Zonguldak’taki gazetecilerle bir araya gelerek mesleğin içinde bulunduğu durumu ve taleplerini dile getirdi.
Akbıyık konuşmasında; ''Bugün burada, Zonguldak’ın gazetecileri olarak mesleğimizin içinde bulunduğu derin krizi ve taleplerimizi yüksek sesle dile getirmek için toplandık. Gazetecilik, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan, karanlıkta kalanları aydınlatan kutsal bir görevdir. Ancak, yıllardır süregelen sorunlar, mesleğimizin onurunu ve geleceğini tehdit eder hale geldi. Bizler kimiz "Yağmur, çamur, kar, kış demeden olayların içine dalan, çoğunuzun kaçtığı yerlere girip doğru haberi ulaştırmaya çalışan insanlarız. Can güvenliğimiz olmadan, 17 bin 2 liraya mesai saati gözetmeksizin çalışanlarız. Sırf işimizi yapabilmek için mobingin her türlüsüne boyun eğmek zorunda kalanlarız. Tehditlere maruz kalan, darp edilen ve bununla başa çıkmaya çalışan insanlarız. Ve artık yeter” dedi.
Basın can çekişiyor
Sesimizin duyulmasını, Anadolu Basınının can çekiştiğini görmenizi istiyoruz. Bizler ve mesleğimiz yok oluyor, siz bunu görmüyorsunuz! Basın kartlarına gelince: Gazetecilik mesleğinin simgesi olan Cumhurbaşkanlığı Basın Kartı, sadece sigorta girişine göre değil, gerekli denetimler sonucunda herkese adil şekilde verilmelidir. Ayrıca, bu kartın getirdiği ayrıcalıklar tam anlamıyla tanınmalı ve gazeteciler mesleki faaliyetlerini özgürce yerine getirebilmelidir.
EREN SARIKAYA