Bugün, milli mücadelemizin en önemli yapı taşlarından biri olan Bartın Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşunun yıldönümünü. Bartın Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinde vatan toprağının her karışını savunma azmiyle bir araya gelen bu cesur yürekler, hem yerel halkın desteğini organize etmiş hem de milli mücadelenin temellerini sağlamlaştırmış.
Fransız işgaline karşı kuruldu
Bartın Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Mondros Mütarekesi'nin ardından, Fransız işgaline karşı bir araya gelen halkın, bağımsızlık ve özgürlük ateşini yakmak için örgütlenmesinin bir sonucu. Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde gelişen bu direniş hareketi, Anadolu'nun pek çok yerinde olduğu gibi Bartın'da da büyük bir heyecan ve kararlılıkla benimsenmiş.
Bartın halkının önde gelenleri kuruyor
Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından sonraki süreçte her geçen gün İstanbul Hükümeti’nin tesir, nüfuz ve hâkimiyeti Anadolu’da olduğu gibi Bartın’da da kaybolmaya başlamış. Kurtuluşumuzun kutup yıldızı olarak ortaya çıkan Gazi Mustafa Kemal Paşa ve onun önderliğindeki Millî Mücadele’nin her geçen gün daha da kuvvetlenmesi üzerine 26 Eylül 1919 tarihinde Bartın halkının önde gelenlerinden Belediye Başkanı Ziya Efendi, Müftü Rıfat Efendi ve Rum Reisi Gavril Efendi , Heyet-i Temsiliye Başkanlığı’na çektikleri bir telgrafla Millî Mücadele tarafında bulunacaklarını resmen beyan ediyorlar.
Mustafa Kemal’dan Bartın’a cevap
Heyet-i Temsiliye Başkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa, 30 Eylül 1919 tarihinde bu telgrafa Bartın Belediye Başkanlığı’na gönderdiği telgrafla cevap vermiş, Damat Ferit Paşa Hükümeti aleyhine gösterilen tepkiden dolayı teşekkür etmesini müteakip Teşkilat-ı Milliye’nin Bartın’da da teşekkül etmesini istemiş. Bunun üzerine Bartın halkının çoğunluğunun desteğiyle Bartın Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti, 16 Ekim 1919 tarihinde kuruluyor. Cemiyet, özellikle Batı Karadeniz bölgesinde milli birliği sağlamada önemli rol oynuyor.
NURDAN EROĞLU