Bartın’da havalar soğumaya başladı, Kış geldi gelecek derken, kestane bollaştı, bollaştıkça da Bartın Kent Merkezi’nde bulunan Kadınlar Pazarı’nda tabiri caizse «yerini sağlamlaştırdı». Kestanenin bollaşması da fiyatını ucuzlattı. Geçtiğimiz ay fiyatı «el yakan» kestane, şimdi sadece evdeki fırınımızda değil, Kent Merkezi’nde bulunan cadde ve sokaklarda «közlenerek» te yerini aldı.
Bartınlıların her Salı ve Cuma günü kent merkezinde bulunan Kadınlar Pazarı’na dillere destan Bartın Kestanesi için uğradıkları ve kuş yaklaştıkça bollaşan ve ucuzlayan gıdalarımız arasında.
Kış yaklaştıkça Kadınlar Pazarı’nda bollaşan ve ucuzlayan Bartın Kestanesi, iriliğine göre fiyatı değişiyor. Geçtiğimiz haftalarda kilosu 175 Türk Lirası’ndan alıcı bulan Bartın Kestanesi, bugün Kadınlar Pazarı’nda 100 Türk Lirasına kadar geriledi.Ucuzlayan Bartın Kestanesi sadece Pazar’da değil, cadde ve sokaklarda gezerken Bartınlıların sıkça karşılaştığı ürün haline geldi. Kentin birçok noktasında tezgahlar açıldı, Bartın Kestanesi közlenmeye başladı.
Evlerimiz «eskisi gibi» sobalı değil ancak bu durum, «közde kestane» yemeye de engel değil. Bartın’ın çeşitli yerlerinde «binbir» zahmetle toplanan Bartın Kestanesi, önce toptancılara, ardından közlenmek üzere tezgahlara geliyor. Pazarda 100 Türk Lirası'ndan alıcı bulan Bartın Kestanesi, közlenmiş halde kilosu 400 Türk Lirası'ndan alıcı buluyor.
Soğuk kış aylarının vazgeçilmezi olan kestanenin, çeşitli pişirme tekniği bulunsa da, şüphesiz en sevileni közlenmiş hali. Havaların soğuması ile ellerimizi ısıtan bir «alternatif» olmakla birlikte, Bartın’ı gezmenin keyfini çıkarırken közlenen kestanenin mutluluğunu yaşamak tarif edilemez.
YUSUFHAN KABAKCI




YUSUFHAN KABAKCI