Bartın’da yıllardır kış mevsiminde cadde ve sokak kenarlarında yerlerini alan kestaneciler satışlarını sürdürüyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ocaklarının başında yerlerini alan kestane satıcıları vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor. Bartın’da yıllardır bir kültür haline gelen kestane tüketimi soğuk havalarda adeta vazgeçilmez oluyor. Soğuk havaların hissedilmesiyle satışlara başlayan kestaneciler, genellikle satışların akşamları fazla olduğunu belirterek, “Gündüzleri satış pek fazla olmaz. Ocaklarımız ikindiden sonra yanmaya başlar. Kış günlerinin yaklaşmasıyla birlikte tezgâhlarımızı açıyoruz” dedi.
Çoğu yerde olduğu gibi Bartın’da da kış ve soğuk denilince soba başında kestane pişirmek akla geliyor. Meşhur Bartın kestanesi aylar önce pazarda yerini almaya başladı. Kış mevsiminin habercisi diyebileceğimiz kestane kebap da Bartın sokaklarında satılmaya başlandı. Özellikle akşam saatleriyle beraber serinleyen havada, Bartın’da vatandaşların ilgi gösterdiği kestaneler, nostalji havasında tüketiliyor.
Hükümet Caddesi’nde faaliyet gösteren kestaneciler, havaların iyice serinlemesiyle birlikte kestanenin de satışlarının başladığını belirttiler. Bartın’da talep gördüğünü söyleyen kestane satıcıları, Bartınlılar için sobada kestane kavurmanın ayrı bir öneme sahip olduğunu ancak evlerde eskisi gibi kestane yapılmadığını, bu yüzden de dışarıdan alınıp tüketilmenin fazla olduğunu ifade ettiler. Geçen yıl 100 gramı 40 lira olan kestane bu sene 60 liradan satılıyor.
YUSUFHAN KABAKCI