Ülkemizde kış aylarında nadir ve avlanması oldukça zor olan kalkan balığının kilosu 400 liradan satılıyordu. Bartın’da bu sezon kalkan balığının fiyatı yükselişte.
Balıkların imparatoru olan ve kışın tüketilmesi en zevklerden biri olan kalkan balığı pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunuyor. Oldukça lezzetli balık çeşidi olan kalkan balığı, eti çok yağlı olmamakla birlikte balık severlerin en çok tercih ettiği balıklar arasında yer alıyor.
Bartın’da kalkan balığı fiyatı 500 ila 750 lira kilo başına
Bartın’da balık tezgâhlarındaki kalkan balığı fiyatı dikkat çekiyor. Kilosu 500 liradan 750 liraya çıkan bu lezzetli balık, balık severleri düşündürüyor.
Dişisi mi erkeği mi lezzetli?
Daha lezzetli oldukları için genellikle 4-5 kilo civarındaki erkek kalkan balıkları tercih edilmektedir. Dişi kalkan balıkları yumurta kesesi taşıdıkları ve üreme dönemlerinde tatları değiştiği için pek fazla tercih edilmezler.
Kalkan Balığı nasıl temizlenir?
Görünüşü oldukça görkemli ve farklı olan kalkan balığı lezzetiyle de tadına bakanları hayran bırakıyor. Yassı biçimli bir balık olan kalkan balığı vatandaşlar tarafından evde nasıl temizlenir diye merak ediliyor. Kalkan balığı; oldukça lezzetlidir. Ancak temizlenmesi çok zahmetlidir. Kalkan balığının temizlenmesi adına özel kalkan bıçakları kullanılmalıdır. Normal bıçakla da temizlenebilir. Fakat kalkan balıklarına özel olarak kullanılan bıçaklara nazaran daha zor temizlenebilir. Kalkan balığının pullarını ve iç organlarını alarak temizlenmesi gereklidir. Kalkan balığı; avlandıktan hemen sonra 24 saat canlı kalabilmektedir. Bu yüzden temizleme işlemi yapılmadan, öldüğünden emin olmak gereklidir. Temizlik sonrasında balıkları, bol su ile yıkamak önemlidir.
Kalkan Balığının Faydaları
Kalkan balığı, omega-3 yağ asitleri, protein ve vitaminler açısından zengin bir balık türüdür. Bu nedenle, kalp sağlığı, kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için faydalı olduğu düşünülmektedir.Kalkan balığının faydaları şunlardır:
Kalp sağlığını destekler. Kalkan balığı, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını destekleyen ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltan bileşenlerdir.
Kemik sağlığını destekler. Kalkan balığı, protein açısından zengindir. Protein, kemiklerin güçlenmesi ve onarılması için gereklidir.
Bağışıklık sistemini destekler. Kalkan balığı, vitaminler açısından zengindir. Vitaminler, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gereklidir.
Nasıl pişirilir?
Kalkan balığı, fırında, tavada veya ızgarada pişirilebilir. Fırında pişirmek, kalkan balığının en lezzetli pişirme yöntemlerinden biridir.
Hangi mevsimde avlanır?
Kalkan avı yılın hemen her zamanı yapılabilse de, en verimli zaman, kalkan balığının yumurtlamak için sığ sulara geldiği şubat ayı başı ile mayıs sonu arasıdır.
ZEYNEP NUR DEMİR