Son yıllarda tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zararlılar arasında yer alan kahverengi kokarca, özellikle fındık üreticilerini ciddi anlamda zor duruma sokmuş durumda. Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte kışlaklara yönelen bu zararlıya karşı ülke genelinde mücadele çalışmaları devam ederken, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün kahverengi kokarca yoğunluğunu azaltmaya yönelik yürüttüğü çalışmalar dikkat çekiyor.Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kahverengi kokarca ile mücadelenin bu dönem itibarıyla önem kazandığı vurgulandı. Müdürlük yetkilileri, bu zararlının sonbahar aylarında kışlaklara yöneldiği, dolayısıyla toplanma feromonu kullanılarak cezbet-yok et yöntemiyle mücadelenin tam zamanı olduğunu belirtti. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle dağıtılan feromon tuzaklarının oldukça etkili olduğu ve zararlı yoğunluğunu büyük ölçüde azalttığı ifade edildi.Yetkililer, feromon tuzaklarının kokarcaları cezbetme prensibiyle çalıştığını ve bu yöntemle zararlıların sayısının kontrol altına alındığını belirtti. Ordu genelinde yapılan bu çalışmaların, fındık üreticilerine rahat bir nefes aldırdığı ve ürün kaybının önüne geçtiği vurgulanıyor.Bartın’da Durum Farklı: Çiftçiler Hâlâ Zor DurumdaAncak aynı etkin çalışmaların Bartın’da gerçekleştirilemediğine dikkat çeken CHP Bartın Gençlik Kolları Başkanı Tolga Küçükyılmaz, bölgedeki çiftçilerin büyük mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Küçükyılmaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:“Bölgesel olarak en çok da bu dönem fındık üreticileri olarak etkileniyoruz. Bazı bölgelerde çiftçilerimizin tüm ürünü kokarca zararlısı nedeniyle hasar görmüş durumda. Bu çiftçilerimizin tüm emekleri boşa gitmişken ve şu an itibariyle kokarca evlerimize kadar girmişken, Bartın İl Tarım Müdürlüğü’nün konuya dair etkili bir çalışma gerçekleştirdiğini ne yazık ki göremiyoruz.”Küçükyılmaz, Ordu İl Tarım Müdürlüğü'nün yürüttüğü feromon tuzaklarıyla yapılan başarılı mücadelenin Bartın’da da hayata geçirilmesini talep ederek, bu sayede bir sonraki hasat döneminde çiftçilerin umutlarının yeşerebileceğini belirtti. Bartın’daki çiftçilerin zararlılar karşısında yalnız bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Küçükyılmaz, acil ve etkili önlemler alınmasını istedi.
YUSUFHAN KABAKCI
YUSUFHAN KABAKCI
Kükürt ilacını atmayı serbest etmeleri lazım kokarca icin
Masal kaya sana 10 ton findik vereyim hisse senetinden iyi kazanırsın hem haram değil hemde fırsatçı olmaktan çıkarsın juvendirsin.
500 bin zarar. Ortada yol gösterecek tek yetkili yok
İyi günler...Bu aralar ARDYZ adlı hisse senedinin adını çok duyuyoruz..tavsiye eder misiniz.? Yapay zeka ve yazılım çok revaçta bu aralar..o yüzden mi acaba?
Bu böcükleri yiyen kuşlar vardır illaki . Salın tarlaya yesinler böcükleri