Türkiye'de toplam doğurganlık hızı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye için varoluşsal bir tehdit, bir felaket" olarak tanımladığı bir seviyeye gerileyerek, tarihin en düşük seviyesi olan 1,51'e düştü. Bu konuda önemli açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, dünya genelinde ortalama 2,32 olan doğurganlık hızının Türkiye'de ne kadar düşük olduğunu vurguladı.
Bakan Göktaş, "Doğurganlık hızımız 1,51 ile tarihin en düşük noktasına geldi. Ayrıca, 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranımız yüzde 10,2'yi geçmiş durumda. Genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artması, daha az çalışanın daha fazla emekliyi desteklemesi anlamına geliyor. Bu, bakıma ihtiyaç duyan çocukların sayısının azalırken, yaşlı bakımına yönelik ihtiyaçların artması, sosyal hizmetler ve sağlık hizmetlerinde bütçe ihtiyacının yükselmesi anlamına gelir. Bu durum, sosyal güvenlik sistemi dengesinde sorunlar yaratabilir ve iş gücü piyasasında sıkıntılar doğurabilir" şeklinde konuştu.
Göktaş, 1960'lardan itibaren uygulanan nüfus kontrol politikalarının günümüzde demografik yapıda ciddi değişikliklere yol açtığını belirtti. 2007'den bu yana hazırlanan Kalkınma Planları'nda nüfus destekli politikaların önemine dikkat çekerek, "Bu politikaların verimli sonuçlar vermesi uzun ve kararlı bir süreç gerektiriyor. Güncel şartlara hakim olmak da kritik öneme sahip. Nüfus dinamizmindeki düşüş, toplumsal değişimlerle paralel ilerliyor. Bireysellik ve cinsiyetsizleştirme gibi faktörler aile kurumunu zayıflatıyor ve insanları yalnızlaştırıyor. Evlilik ve çocuk sahibi olma, günümüz insanının öncelik sıralamasında geri planda kalıyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, "Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1'in altındayız. Bu, Türkiye için varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Mevcut durum ülkemiz için tolere edilebilir olmaktan çıkmıştır. Bu yüzden 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Zaman bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Nüfus, millet olarak en büyük gücümüzdür ve bunu korumak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu il ise 1,13 çocukla Bartın oldu. Bartın'ı 1,14 çocuk ile Zonguldak ve Karabük, 1,16 çocuk ile Kütahya takip etti.
MUHABİR - YUSUFHAN KABAKCI
Herkesin ölümü kendi felaketidir. Bir insan mutlu değilse kayda değer bir hayat sürmüyorsa; birazcık aklı varsa, yaşadığı hayata yeni birini ortak etmek istemez. Siyasiler önce insanların yaşam standartlarını iyileştirsinler. Biz uçkurumuzla kimsenin fantazilerini gerçekleştirmek zorunda değiliz.