Bartın’da her yıl sonbahar aylarında palamut balığının bolca avlandığı biliniyor. Ancak, palamudun boyutu ve etlenme süreci, fiyatların ani bir şekilde artmasında en büyük etkenlerden biri. Balıkçılar, sezon başında palamudun daha küçük ve ince etli olduğunu, ancak Ekim ayı ortalarına doğru balığın kilo aldığını ve etinin yağlanmaya başladığını belirtiyor. Bu süreç balığın lezzetini artırırken, aynı zamanda fiyatlara da doğrudan yansıyor.
Balıkçılar fiyat artışının yalnızca balığın etlenmesiyle değil, av koşulları ve deniz şartlarıyla da bağlantılı olduğunu belirtiyor. Bu yıl palamut avcılığının nispeten verimli geçmesine rağmen, denizlerdeki değişen koşullar ve maliyetler fiyatları etkileyen diğer faktörler arasında.
Bartın kent merkezinde balık tezgahlarında geçtiğimiz hafta tanesi 60 TL’ye satılan palamut, bu hafta etlenince fiyatı yükseldi. Palamudun ağırlığının ve et kalitesinin artmasıyla birlikte fiyatı da yükselerek tanesi 100 TL’ye çıktı.