Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşları hastalıklar konusunda bilinçlendirmek, erken teşhis ile önlem almalarını sağlamak ve tedavi yolları hakkında bilgilendirmek amacıyla sık sık çalışmalar yürütüyor.
Bu kapsamda Bartın İl Sağlık Müdürlüğü son olarak bir mide hastalığı olan ülser hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Ülser’in mide asidinin koruyucu mide zarını aşındırması sonucu duodenumun (ince bağırsağın üst kısmı) veya midenin koruyucu astarında meydana gelen tahrip, doku kaybı ve açık yaralar olduğunu belirten Bartın İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ülserin genellikle midenin üst kısmında yoğun yanma ve ağrıyla ortaya çıktığını ve erkeklerde kadınlara oranla daha yaygın olarak görüldüğü belirtti.
Dengesiz beslenme, hızlı yemek yemek, besinleri çiğnemeden tüketmek ve uzun süre aç kalmak gibi faktörlerin ülseri tetiklediğini belirten Müdürlük, ülser tedavisinde çoğunlukla kullanılan yöntemin ilaç tedavisi olduğunu ve ilaç tedavisinin dışında asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesi de bir diğer ülser tedavisi alternatifi olduğunu belirtti.
Ülsere Ne İyi Gelir?
Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, ülser hastalığına sahip vatandaşların elma, armut, yulaf ezmesi ve lif oranı yüksek besinler tüketmesi gerektiğini belirterek bu tarz lifli gıdaların şişkinliği ve ağrıyı hafifleterek midedeki asit miktarını azaltabileceğini vurguladı.
İl Müdürlüğü, ülsere iyi besinleri şu şekilde sıraladı; elma, armut, yulaf ezmesi, lif oranı yüksek besinler, tatlı patates, kırmızıbiber, deniz ürünleri, lavonoid içeren baklagiller, lahana ve brokoli, bal, sarımsak, kızılcık, damla sakızı.
ŞEVVAL ALTINTAŞ